Podaci HALMED-a

Zbog nuspojava lijekova u Hrvatskoj umro 61 pacijent?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Radi se  o  teško oboljelim osobama, što otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrću 



ZAGREB Više od 3,5 tisuće prijava sumnji na nuspojave primila je lani Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Riječ je o porastu od 13 posto u odnosu na 2014. godinu, kada je primljeno 3.112 prijava, no u HALMED-u to povećanje pripisuju jačanju svijesti o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave, a ne štetnom djelovanju lijekova. Ove je godine HALMED u rad pustio mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava lijekova, pa se očekuje da će broj prijava narednih mjeseci dodatno rasti.


Najčešće su se prijavljivale nuspojave lijekova za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatora, zatim antibiotika te lijekova za kardiovaskularni sustav, u što ulaze i oni za visoki tlak. Sumnja da je pacijent umro zbog posljedica nuspojave lijeka prijavljena je u 61 slučaju, što je bitno veća brojka u odnosu na 2014. godinu, kad je prijavljeno 28 takvih slučajeva. Kao i ranijih godina, radilo se mahom o teško oboljelim osobama, što otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrću pacijenta.


Najčešće su se ipak prijavljivale lakše nuspojave, probavne smetnje, mučnina, crvenilo, svrbež i osip, a na lakše se nuspojave lijeka odnosilo 72 posto svih prijava. Među 28 posto prijava ozbiljnih nuspojava, većina se pacijenata oporavila bez posljedica, a u jednom slučaju nuspojava je ostavila trajne posljedice po zdravlje.




Više od 50 posto uočenih nuspojava prijavili su liječnici, 37 posto ljekarnici, a sami proizvođači sa 35 posto prijava bili su značajno aktivniji nego ranijih godina. U bitnom je porastu i broj pacijenata koji prijavljuju sumnju na nuspojavu lijeka – lani je to učinio 261 pacijent, što predstavlja porast od gotovo 40 posto u odnosu na 2014. godinu. Bolnice su već dulje vrijeme na niskih 14 posto prijavljenih nuspojava, te iz HALMED-a najavljuju pokretanje on-line aplikacije za zdravstvene djelatnike. Upravo u bolnicama, naime, događaju se teže nuspojave koje produžuju liječenje i povećavaju zdravstveni trošak.


Prijavljeno je manje nuspojava na cjepiva, ukupno 162, što je gotovo upola manje nego u 2014., kad je prijavljeno 276 sumnji u nuspojavu cjepiva. Broj prijava nuspojava lijekova povećao se sa 2.658 na 3.158.