Milijuni

Zbog isplate odštete zbog naleta auta na divljač stotine lovačkih društava pod hipotekom. Pomoći će država

Jagoda Marić

Foto Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Iznos koji će dati država za jedinstvenu policu osiguranja je 12,5 milijuna kuna, a na to će još Lovački savez dodati šest milijuna kuna



ZAGREB  Država će do kraja ove godine s 12,5 milijuna kuna pomoći Hrvatskom lovačkom savezu kako bi se lakše nosio s isplatom šteta koje se u prometu dogodi naletom divljači na automobil. Tako su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez u četvrtak potpisali ugovor o  dodjeli tog iznosa za financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Na taj iznos još će Lovački savez dodati šest milijuna kuna i time bi do kraja godine na svim prometnicama u Hrvatskoj trebala biti osigurana sredstva za isplatu šteta  koje se dogode zbog izlaska divljači na primjerice autoceste, županijske ceste. Godišnje bi za tu policu država trebala izdvajati 25 milijuna kuna, ako se  jučer potpisani dogovor nastavi.


Štete od naleta automobila, koji su sve skuplji i brži, na divljač postaju sve veće, a dužne su ih platiti lovačke udruge,  koje za to nemaju novca i sve su češće u problemima, pa mnogima prijete blokade ali i gubitak lovišta. Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora samo je u prošloj godini bilo 3.789. Osim što se staništa za divljač zbog utjecaja ljudi, pa i gradnje cesta smanjuju, njih na prometnice privlači i sol kojom se ceste posipaju u zimskom periodu. Uz to divljač hranu traži u poljoprivrednim poljima. Lovačke udruge nastalu štetu teško mogu platiti pa je čak 220, od 1.078 lovačkih društva, zbog plaćanja šteta opterećeno hipotekama, pojasnio je predsjednik Lovačkog saveza Đuro Dečak.


– Ovo je vatrogasna mjera, kojom ove godine rješavamo veliki problem koji muči naša lovačka društva, a najveće koristi imat će korisnici motornih vozila kojih u Hrvatskoj ima više od dva milijuna – rekao je Tolušić. Dečak je  pak istaknuo da lovačke udruge čekaju ovaj trenutak punih desetak godina, i jučer potpisani ugovor o jedinstvenoj polici će im omogućiti da ostanu na sceni.




Ministar Tolušić je podsjetio i kako je prijedlogom novog Zakona o lovstvu stvoren dobar pravni okvir kako bi se sačuvala poljoprivrednu proizvodnju koja trpi štete od divljači, ali istovremeno se omogućava nesmetano obavljanje lova.


– Jasno smo propisali obveze lovoovlaštenika i vlasnika poljoprivrednih zemljišta – kroz rokove i procedure za smanjivanje šteta na usjevima, kao i povećan odstrel divljači i nadzor. Sufinancirat ćemo i nabavu repelenata i električnih pastira kako bi smanjili sve veću štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima – kazao je Tolušić.


Hrvatska ima 1.084 lovišta, ukupne površine 5,4 milijuna hektara, od čega su 34 posto državna, a 76 posto zajednička lovišta. Najveći  broj lovišta ima Osječko- baranjska županija – 106. U lovačkim udrugama je 62 tisuće lovaca.