Nevjerojatno

Zbog 23 kune manče ugostitelj dobio ogromnu kaznu, proglašen za ‘očitu društvenu opasnost’

Sanja Bosnić, Glas Istre

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



“Inspektori iz Ministarstva financija pronašli su 23 kune viška u novčaniku konobara koji radi u restoranu mog hotela. Uskoro sam na ime tvrtke dobio kaznu od 20.100 kuna, a meni, kao odgovornoj osobi, odrezali su novčanu kaznu u iznosu od 5.100 kuna. Sveukupno 25.200 kuna, što je tisuću puta više od utvrđenog ‘viška’ u novčaniku”, u nevjerici Glasu Istre prepričava ovaj drastičan slučaj vrlo uspješan i ugledan poduzetnik iz Novigrada.


Sve se to dogodilo u poznatom obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice, koji je ovjenčan brojnim priznanjima i nagradama u kategoriji malih hotela na Jadranu. “Ma ljudi moji, je li to moguće?”, uzviknuo bi poznati sportski komentator Mladen Delić u čudu. I zaista, još se jedno hrvatsko čudo dogodilo, ali sada ovdje. U Istri.


– Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni.




Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno “manča”, što je uredno zavedeno i u zapisniku, kazuje nam poduzetnik, usput iščitavajući redove iz službenog zapisnika, odnosno izjavu konobara.


“Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoju pijaču, pa sam od svakog i ponešto dobio.


Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune”, kazao je nesretni konobar, a inspektor je to zapisao.


Nakon tog inspekcijskog nalaza poduzetniku je uslijedio financijski šamar težak više od 25 tisuća kuna. No, ono što zaista djeluje uznemirujuće na preneraženog poduzetnika, a i na nas, dok prevrćemo stranice dopisa pristiglog iz Ministarstva financija – Carinske uprave i njezine službe za nadzor iz Pule, obrazloženje je vezano uz određivanje visine novčane kazne.


Napad na Hrvatsku


Pa tako između ostaloga piše da je “…ovo tijelo uzelo osobito u obzir kao otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske…


Temeljem članka 76. stavka 1. Prekršajnog zakona uz primjenu članka 192. stavaka 6. Općeg poreznog zakona od poreznog obveznika oduzima se imovinska korist ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 23 tisuće kuna.”


– Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan copy paste, šablonizirani tekst, ali meni je zazvučalo kao pretjerano “treniranje strogoće” i zaista bi trebalo biti uvredljivo za svakog hrvatskog poduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima.


Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu, kaže razočarani ugostitelj.


K tomu se i pita tko će platiti sudske troškove, ukoliko spor bude riješen u njegovu korist?


Prvobitna zajednica


Znajući da je često na službenim putovanjima po stranim zemljama, zanima nas kako se manča, koju i sami rado ostavljamo, tretira u drugim zemljama.


– Pa u svim zemljama postoji uzus ostavljanja manče u raznim uslužnim djelatnostima. U SAD-u primjerice konobar manču mora prijaviti i ona je oporeziva. Svugdje na Zapadu je to regularno i kulturno je ostaviti manču, samo bi se mi u Hrvatskoj furali na mondeni život, a živimo u prvobitnoj zajednici, srdito povlači usporedbe i naglašava da je to u svim uređenim zemljama zakonom regulirano.


Nakon što si je dao oduška u razgovoru, zanima nas što dalje, je li možda podnio prigovor na ovo rješenje.


– Da. I to iz dva razloga. Prvi, jer sam to doživio i kao narušavanje ugleda i časti nakon toliko požrtvovnog, uspješnog i financijski transparentnog rada, zbog čega nisam nikad došao pod lupu porezne uprave ili javnosti. Drugi je razlog taj što smatram da nije u cijelosti utvrđeno činjenično stanje, već su inspektori donijeli paušalnu odluku.


Ako su sumnjali da konobar nije izdao fiskalni račun za recimo, dvije kave, i da je sebi zadržao keš u novčaniku, trebali su utvrditi sve činjenice. No, očito im je ovo bio najjednostavniji način utvrđivanja prekršaja i kazne, zaključuje razočarani sugovornik, koji je odlučio podijeliti svoje iskustvo i da bi upozorio na manjkavost naših zakona i jednostranost u kažnjavanju, bez čvrste provjere činjeničnog stanja.


– Toliko o razvoju poduzetništva i turizma u nas, toliko o poticajnim mjerama od strane države prema poduzetnicima. Ma recite mi, zašto bih trebao ostati u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune manče, zaključio je ogorčeni poduzetnik.