Jedinstven status

Zakon o Vukovaru: Očuvanje uspomena na žrtvu, ali i poticanje njegova razvoja

Jagoda Marić

Ministri Milan Kujundžić i Tomo Medved / Foto: P. MACEK / PIXSELL

Ministri Milan Kujundžić i Tomo Medved / Foto: P. MACEK / PIXSELL

Zakonom se formira i posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će imati petnaest članova i imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine



ZAGREB – Od sutra će u javnoj raspravi biti dugo najavljivani zakon kojim Vlada planira Vukovar proglasiti mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a cilj tog zakona, kako je pojasnio ministar branitelja Tomo Medved, je očuvanje uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegova razvoja u svim aspektima.


Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se to odnosi – Grad Vukovar i naselje Bogdanovci. Kao mjesto posebnog pijeteta određena je i Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru, a memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske.


Novo vijeće


Novi će zakon, najavio je ministar na jučerašnjoj konferenciji za novinare, stvoriti pravno-politički okvir za posebni status Vukovara, ali nije pojasnio u čemu bi se očitovao taj poseban pravni status. Zakonom se formira i posebno međuresorno tijelo – Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će imati 15 članova i imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine, a posao vijeća će, uz ostalo, biti i praćenje propisa koji se odnose na Vukovar.




Novinare je zanimalo i hoće li taj novi zakon na određeni način stvoriti prostor za skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru ili za trajniju odgodu njihovog postavljanja te može li se podloga za to naći u posebnom pravnom statusu Vukovara ili bi to mogle biti preporuke Vijeća. Ministar Medved nije na to pitanje odgovorio izravno ni da ni ne, tek je poručio da je prijedlogom novog zakona jasno definirana važnost poštivanja članka 8. ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.


Svi pozvani


Na pitanje očekuje li ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru i predstavnike Srba, primjerice koalicijskog partnera Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, Medved je odgovorio da su u Vukovar svi pozvani.


– Svi koji imaju osjećaj prema žrtvama i koje žele iskazati poštovanje i pijetet prema žrtvama su pozvani da nazoče u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara, kao i za žrtve Škabrnje i svih drugih stratišta u Hrvatskoj – rekao je Medved.


Njegov kolega iz Vlade, ministar zdravstva Milan Kujundžić govorio je o prijedlogu zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na državu čime bi bolnica u Vukovaru postala Nacionalna memorijalna bolnica. Svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravat će u budućnosti Ministarstvo zdravstva.


– Time će bolnica s jedne strane biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi, a s druge strane kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda – rekao je Kujundžić. Na taj način država će osigurati i nesmetan rad bolnice koja ukupno ima 200 milijuna dugova, od čega je većina,170 milijuna kuna, dospjela i sigurno je da bi buduće poslovanje bez pomoći države bilo upitno.


Nacionalna memorijalna bolnica


Ministar zdravstva Milan Kujundžić govorio je o prijedlogu zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na državu čime bi bolnica u Vukovaru postala Nacionalna memorijalna bolnica. Svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravat će u budućnosti Ministarstvo zdravstva.


– Na taj način država će osigurati i nesmetan rad bolnice koja ukupno ima 200 milijuna dugova, od čega je većina,170 milijuna kuna, dospjela i sigurno je da bi buduće poslovanje bez pomoći države bilo upitno.