Dužnosnici WJC-a u Hrvatskoj

Zabrinutost hrvatskih Židova dovodi čelnike svjetskog židovstva u Zagreb i Jasenovac

Boris Pavelić

Predstavnici WJC-a i IHRA-e stižu u Hrvatsku nakon što hrvatska židovska zajednica već duže od dvije godine zabrinuto upozorava na nedopustiv porast neoustaštva i povijesnog revizionizma



Nakon što čelnici židovske zajednice u Hrvatskoj već mjesecima javno iskazuju zabrinutost usponom neoustaštva i revizionizma, u Zagreb i Spomen područje Jasenovac sutra dolaze dužnosnici Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), kako bi s hrvatskim sugovornicima razgovarali o stanju u spomen području te o obrazovanju o Holokaustu u Hrvatskoj, doznaje naš portal u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) . Nitko od državnih dužnosnika, doznajemo u ŽOZ-u, neće primiti goste iz inozemstva.


U Hrvatskoj će boraviti Lawrence Weinbaum, direktor izraelskog ureda WJC-a i direktor izraelskog Vijeća za međunarodne odnose, te Ernest Herzog, voditelj ureda WJC-a za balkanske zemlje, kao i predstavnici IHRA-e. Sutra u 14 sati, oni će se u Spomen području Jasenovac sastati s ravnateljem Ivom Pejakovićem te predstavnicima zajednica žrtava ustaškog logora smrti: Srba, Židova, Roma i antifašista.


U 18 sati, u Židovskoj općini Zagreb, i u organizaciji Shoah akademije ŽOZ, održat će se javna tribina o obrazovanju o Holokaustu u Hrvatskoj. Uz Weinbauma, Herzoga i predstavnike IHRA-e, sudjelovat će zamjenica ministrice obrazovanja Ivana Franić te  povjesničar i predavač na Shoah akademiji Neven Budak. Nakon njihovih izlaganja bit će otvorena diskusija.




Predstavnici WJC-a i IHRA-e stižu u Hrvatsku nakon što hrvatska židovska zajednica već duže od dvije godine zabrinuto upozorava na nedopustiv porast neoustaštva i povijesnog revizionizma. Najpregnantniji izraz tih upozorenja bio je bojkot kojim su predstavnici židovske zajednice, ali i ostalih zajednica žrtava logora  u Jasenovcu, odbili sudjelovati na državnim komemoracijama žrtvama ustaškog logora smrti, koje su se duže od deset godina održavale krajem travnja, u čast proboja što su ga preživjeli logoraši organizirali 22. travnja 1945. Nema naznaka da bi židovska zajednica ove godine mogla prekinuti taj svoj bojkot.


Predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus više je puta javno upozorio na problem, dok je Židovska vjerska zajednica Bet Israel prije nekoliko mjeseci objavila otvoreno pismo, izražavajući zabrinutost za sve manjine u Hrvatskoj. „Rezultat“ tih apela vjerojatno najbolje ilustriraju dva simbolički indikativna događaja: ime Trga maršala Tita u Zagrebu promijenjeno je, a spomen ploča s natpisom „Za dom spremni“ premještena je iz središta Jasenovca nekoliko kilometara dalje,  gdje je, kako je ovih dana objavio Jutarnji list, 24 sata dnevno čuva policija.


AUTOR: Boris PAVELIĆ