Protupožarne snage

ŽUTA ESKADRILA Doznajte zašto su pilote hrvatskih kanadera u Izraelu prozvali – “crazy boys”

Danko Radaljac

foto Davor Kovacevic

foto Davor Kovacevic

Hrvatska ima ukupno 12 komada (po šest) Kanadera i Air tractora. Grčka, dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a Španjolska samo tri



ZAGREB Javnost možda ne zna, ali dok je sredinom srpnja južno od vatrene stihije branio Split, u Zemuniku je bilo također užurbano. Tehničari Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze obavljali su gotovo pa remont na kanaderima kako bi ih pripremili da odmah ujutro budu spremni pomoći već do temeljela izmorenim gasiteljima. Ljudi s terena će reći da je postalo jasno kako je požar pod kontrolom u utorak 18. srpnja ujutro, kad je prvi kanader nešto prije sedam sati pustio vodenu bombu na požarište, to je bio znak da je prodor vatre prema naseljima gotov. Uloga tehničara bila je izuzetno bitna, jer se motori kanadera začađe i izuzetno je važno bilo da ih oporave do utorka ujutro. U čemu su uspjeli.


Tehnički troškovi


I dok jedan dio medija i javnosti raspravlja o tome je li vojska trebala i morala prije pomoći u obrani Splita, često se zaboravi da je »žuta eskadrila« u sastavu Oružanih snaga i da je vojska u formalnom značenju te riječi na požarištu oko Splita bila od jutra. Tek je bura zaustavila kanadere u gašenju, iako su se piloti vjetru opirali do zadnjeg trena. Problemi za Split i okolicu zapravo nastaju kad kanaderi više nisu mogli pomagati.


Za te kanadere, kao i Air tractore, kojih također ima šest, no i za sve ostale troškove nastale angažiranjem vojnih postrojbi, kako zračnih, tako i kopnenih i morskih, ove godine je u proračunu Ministarstva obrane predviđeno 79.999.000 kuna. U taj iznos uključeni su i tehnički troškovi održavanja aviona, opremanja, ljudstva te rezervni djelovi, koji su nužnost kod intenzivnih aktivnosti aviona, što se ljeti jednostavno događa. Uz to, upotreba helikoptera za gašenje, koji se koriste ako se pokaže nužnost i za njima, također se financira iz tog izvora.




Avioni i piloti »žute eskadrile« su lomitelji jeftinog populizma da MORH-u ne treba toliki proračun, s obzirom da ih se u ljetnoj sezoni često zaziva, zaboravljajući da su i oni na tom, vojnom proračunu. Iako će se dio javnosti pitati zašto nema više ovih aviona, kad se pogledaju usporedbe s drugim zemljama, može se zaključiti da ih Hrvatska ima sasvim dovoljno. Grčka, ipak dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a primjerice Španjolska tek tri.



Treba napomenuti da je metodologija proračuna i budžetiranja »žute eskadrile« promijenjena u posljednjih desetak godina. Naime, jedno vrijeme je održavanje same eksadrile bila posebna stavka u državnom proračunu, odvojena od troškova protupožarne sezone, no kako se ovaj drugi iznos počeo probijati te tražiti rebalanse proračuna, sve je stavljeno pod zajedničku kapu, čime se omogućuje elastičnost financiranja. Iduće godine je predviđen rast od dva milijuna kuna u ovoj proračunskoj stavci, zbog povećanih potreba za servisiranjem kanadera.



Dobra slika


No, sama tehnika tek je jedan dio priče, drugi su piloti, a naši iz »žute eskadrile« su među najcjenjenijima na Mediteranu. Iako se ovakve floskule koriste često, za Protupožarnu eskadrilu to zasigurno vrijedi. Dokaz tome je i lanjska intervencija u Izraelu, kad su naši kanaderi izmješteni u tu državu u trenutku dok su harali veliki požari koji su prijetili i gradovima. Njihovi su letovi bili takvi da su ih prozvali »Crazy boys«, ludi momci, jer su prilazili nevjerojatno blizu samom požarištu. Na kraju se Izrael i zahvalio na njihovom doprinosu. Dobru sliku naših pilota i čitave eskadrile zasigurno potpomaže i spremnost Hrvatske da kad god je u mogućnosti kanadere pošalje u pomoć drugim državama koje imaju problema s požarima.


Treba se samo sjetiti velikog šumskog požara 2014. godine u Bosni i Hercegovini, koji su ugašeni tek nakon što su naši kanaderi stigli u pomoć. Ili, da se ne ide tako daleko, kako su prošli tjedan u dva dana izgasili požare koji su prije toga danima divljali po crnogorskom primorju. Zbog svega toga, »žuta eskadrila« je jedna od perjanica Oružanih snaga, iako ne nose nikakvo oružje.