Skup o poreznoj reformi u HUP-u

ZDRAVKO MARIĆ Ide se u smjeru jednostavnosti i rasterećenja, a manji PDV za turizam za sada nije tema

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Iako turizam nije bio glavna tema tog skupa, ipak su se sudionici dotakli tog sektora, za kojeg je i ministar financija rekao da je jedan od najvažnijih u Hrvatskoj zbog prihoda, zapošljavanja i investicija, ali unatoč traženjima iz sektora da se stopa PDV za cijeli turizam smanji na 10 posto, sa sadašnjih 13 posto za smještaj i 25 posto na ugostiteljstvo, toga vjerojatno neće biti



ZAGREB Smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam za sada nije tema u sklopu priprema novog kruga porezne reforme za 2019., ali će se o tome i dalje promišljati, izjavio je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na skupu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), poručujući da se u pripremama ide u smjeru jednostavnosti poreznog sustava i rasterećenja.


»Budite strpljivi, detalje novog kruga porezne reforme u kojoj će biti i poreznih rasterećenja objavit ćemo uskoro, kako sam i prije najavio, tijekom srpnja, kada će i na javnu raspravu«, kazao je Marić, napominjući da novi krug porezne reforme neće zahvatiti 16 zakona kao zadnjih krug 2016. nego će ih biti manje.


Marić je s glavnim direktorom HUP-a Davorom Majetićem, predsjednikom Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljkom Ostojićem, konzultantom iz HD Consultinga Brankom Bogunovićem te profesorom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Borisom Cotom sudjelovao na okruglom stolu »Kako poreznom reformom potaknuti investicije?«.




Iako turizam nije bio glavna tema tog skupa, ipak su se sudionici dotakli tog sektora, za kojeg je i ministar financija rekao da je jedan od najvažnijih u Hrvatskoj zbog prihoda, zapošljavanja i investicija, ali unatoč traženjima iz sektora da se stopa PDV za cijeli turizam smanji na 10 posto, sa sadašnjih 13 posto za smještaj i 25 posto na ugostiteljstvo, toga vjerojatno neće biti.


»Gledamo cijelo gospodarstvo i cijeli porezni sustav, a kada sve budemo predstavili i čujemo komentare iz javnosti siguran sam da ćemo biti pametniji«, rekao je Marić, dodajući da objava detalja nema veze ni s nogometnim prvenstvom ni sa zasjedanjem sabora nego s obvezama vlade i ministara.


Otkrio je tek da novi prijedlog porezne reforme uz porezno rasterećenje ide i u smjeru administrativnog rasterećenja, ali i veće jednostavnosti, stabilnosti i predvidljivosti poreznog sustava. Pritom je ocijenio da porezni sustav ne može biti jedino rješenje svih ekonomskih i društvenih problema, kao i da porezna opterećenja u Hrvatskoj u usporedbi s drugim članicama EU-a nisu tako ‘strašna’ kako se misli.


»Mislim da smo svi zaslužili dodatna porezna rasterećenja. Ova vlada je stoga i krenula s novim trendom da od početka mandata, a ne na kraju, kreće u poreznu reformu. Cilj je i gospodarski rast, povećanje investicija i zaposlenosti, kao i plaća i konkurentnosti, ali i povjerenja u porezni sustav«, istaknuo je ministar.


Davor Majetić je naglasio da je poslodavcima najvažnije da porezi budu što manji, da im poslovanja bude što jeftinije i stabilnije te da tome pomogne i porezni sustav.


»Porezna rasterećenja poslodavci su već usmjerili u povećanje plaća, tako će biti vjerojatno i s budućim, no ako poreznu reformu ne budu pratile i druge reforme, primjerice zdravstva i druge, neće biti toliko koristi«, upozorio je Majetić.


Dodaje da treba misliti i na veliki problem nedostatka radne snage, sve brojnije odlaske, pogotovo mladih, iz zemlje, zbog čega već ‘trpe’ neke investicije u turizmu i građevini, a smatra i da bi bilo dobro osim u turizam više investirati i u prerađivačku industriju.


Ostojić i Bogunović su poručili da je stopa PDV-a iznimno važna za rast i razvoj turističkog sektora, a pogotovo za konkurentnost,jer gotovo sve države na Mediteranu imaju niže stope.


»Pohvaljujem vladu što je već donijela konkretna porezna rasterećenja, a osim visine stope PDV-a za investicije i razvoj sektora važni su i drugi elementi poput stabilnosti i predvidljivosti porezne politike. No, za turizam bi bilo jako važno da se Hrvatska nađe bar na razini konkurentskih zemalja, pa i ispod nje, po visini stope PDV-a u turizmu. Već smo imali priliku vidjeti efekte smanjenja te stope 2013., kada su investicije povećanje, a cijene išle istina tek ponegdje na niže«, kazao je Ostojić.


Bogunović se osvrnuo na nedavno predstavljeno istraživanje tvrtke HD Consulting, koje je uz ostalo pokazalo da bi Hrvatska, ako se ne uvede stopa PDV-a od 10 posto za turizam, do 2030. mogla ostati bez 2,5 milijarde eura investicija u turizmu, što bi značilo bez otprilike oko 200 hotela.


»Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na ugostiteljske usluge na Mediteranu, 25 posto, te jednu od najviših, 13 posto, za smještaj. Veću stopu PDV-a na smještaj ima samo Grčka, no njoj je to nametnula EU i pitanje je što će to dugoročno donijeti grčkom turizmu«, rekao je Bogunović, dodajući i da stopa od 25 posto na hranu i piće donosi tek kratkoročni pozitivni fiskalni učinak.


Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Bori Cota ocijenio je da je »cjenovna elastičnost hrvatskog turizma vrlo slaba te da, ako i dođe do smanjenja stope PDV-a, to neće osjetiti potrošači nego će prije svega djelovati na profitabilnost i investicije poduzeća«.


Smatra da bi Hrvatska po pitanju promjena poreza trebala napraviti nešto radikalnije, a da ne dođe do problema u javnim financijama, a poručio je i da nigdje ne postoji optimalan porezni sustav te da na rast investicija više utječe porezno rasterećenje rada i kapitala nego stopa PDV-a.