Ne očekuje se ništa

ZAVRŠNA ANALIZA POSJETA Hrvatska i Srbija nisu dobile ništa, izgubila samo predsjednica

Tihomir Ponoš

»Dogovorili su se da će razgovarati« – Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović / Reuters

»Dogovorili su se da će razgovarati« – Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović / Reuters

Predsjednica Republike ne može ništa realizirati, a ne vidim drugo nego da gubi i na popularnosti i na svom biračkom tijelu, smatra Žarko Puhovski. Izjava predsjednice  da od Vučića nije očekivala ispriku je šokantna, ističe Jadranka Kosor



ZAGREB  Ništa ili malo pozitivnog pomaka bit će posljedica posjeta Aleksandra Vučića, procjenjuju naši sugovornici Jadranka Kosor i Žarko Puhovski. Kosor ne očekuje ništa, očekivala bi da je rekao jednu rečenicu, da mu je žao zbog govora u Glini.


Ona smatra da je Vučić zbog svoje ratne prošlosti na ovim prostorima morao izreći osobnu ispriku »jer je on jedini predsjednik države u Europi, pa i puno šire koji je sudjelovao u ratu i koji je vrlo precizno artikulirao osvajačke pretenzije«.


Izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da od Vučića nije očekivala osobnu ispriku je za Kosor šokantna, ne samo zbog njene sadašnje pozicije nego zbog retorike i programa kojima je došla na Pantovčak.




Puhovski je kazao da je posjet imao jednu svrhu koju je ispunio, a »to je da Vučiću donese političku korist u Srbiji prije lokalnih izbora u Beogradu, i korist u Bruxellesu i Washingtonu. Jednima se pokazao hrabrim, drugima suradljivim«.


Golema promjena


– Meni je nejasno što je na pameti imala hrvatska predsjednica jer, koliko vidim, ona je samo izgubila, ništa nije dobila. Uvjeren sam da ni Hrvatska i Srbija nisu nište dobile – kazao je Puhovski. U moguću »pozitivu« Puhovski je uvrstio to što se pokazala mogućnost dogovora, odnosno kako je Grabar-Kitarović formulirala »dogovorili smo se da ćemo razgovarati«, ali to nije velik uspjeh. Možda je uspjeh to što je određen rok za rješavanje pitanja granice, ako se vlade s time slože, a uspjeh je, također kao ga vlade prihvate, i to što je Vučić konačno uveo temu pruge Zagreb – Beograd koja je potpuno zapostavljena i danas njome putnički vlak putuje 2,5 sata duže nego 1939. godine – naveo je Puhovski. I on je uočio golemu promjenu u odnosu na njenu predsjedničku kampanju koju je dobila na antiregionalnoj politici jasnom stavu protiv Srbije i Jugoslavije. No, Puhovski je naveo i da su se hrvatski mediji ponašali dosta neukusno jer su se s pravom bavili pitanjem Vučićevog govora iz 1995. godine, ali se nitko nije bavio time što je Grabar-Kitarović govorila 2015.


Za Kosor je zastrašujuća i konstatacija Grabar-Kitarović da je razgovarala s »europskim Vučićem« i to »zbog činjenica koje znamo o njegovoj vladavini u Srbiji, odnosa prema hrvatskim novinarima i kako može za osobu koja je lagala kazati da je europski političar«.


Gospodar projekta


– Neshvatljivo mi je da je poduprla njegovo »bildanje« ugroženosti u Hrvatskoj. On ne da nije bio ugrožen i ne da nije doživio neugodnosti, nego su organizirani prosvjedi bili operetni, a ona mu je pomogla da se to pretvori u neko veliko herojstvo izjavom »što te ne ubije, to te ojača«, kazala je bivša predsjednica Vlade. Puhovski je, pak, govoreći o tome kazao da je »Grabar-Kitarović sebe dovela u situaciju da igra ulogu pratećeg vokala na domaćem terenu«. Za Kosor su posebno važne Vučićeve poruke Miloradu Pupovcu, a njegov je odnos prema Pupovcu u nekim segmentima ponižavajući.


– Izjavom o tome kako je Pupovac glasao o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja poslao je poruku da je njime nezadovoljna, a to je važno kada se zna da o Pupovčevim zastupnicima ovisi i stabilnost Vlade kojoj je time poručio da će biti stabilna dok on to bude htio – kazala je Kosor. Identično o tome razmišlja i Puhovski koji tvrdi da je politički važno to što je Vučić ponovio da on može oboriti hrvatsku vladu kad hoće.


– Pohvalio se da nije prigovorio Pupovcu zbog tog zakona, ali je dao do znanja da je mogao. Govorio sam o tome da je situaciju u Hrvatskoj takva da će se u Beogradu odlučivati kako će izgledati Vlada u Hrvatskoj – kazao je Puhovski. To pokazuje, smatra Puhovski, i da eventualni uspjeh Grabar-Kitarović u ovom projektu ovisi o dobroj volji ili interesima koje Vučić može imati. Govoreći u tom kontekstu Kosor ja kazala da je Vučić u Zagrebu demonstrirao da je on »gospodar projekta«. Kazala je da ako je zaista donio podatke o troje nestalih, onda je to potvrda toga da dokumentacija postoji, da je u arhivima u Srbiji, prije svega arhivima JNA.


Promašena platforma


– Pokazao je da zna da ima podatke i da će njima manipulirati i davati ih na kapaljku – kazala je Kosor. Ukazala je na još dva aspekta Vučićeva posjeta. Naime, kada Vučić govori o problemima Srba u Hrvatskoj potpuno zanemaruje činjenicu da su predstavnici Srba u Hrvatskoj vlast. Drugo što Kosor brine je to da Pantovčak i Vlada nemaju usklađenu vanjsku politiku »i to je za nas najvidljiviji rezultat posjeta«. Govoreći o pukotinama između Vlade i Pantovčka Puhovski je kazao da Grabar-Kitarović »očito ima na pameti neku taktiku koja se odnosi na unutarstranačke relacije HDZ-a. Očito pokušava okupiti krug ljudi iz HDZ-a koji nije zadovoljan Plenkovićem, ali na ovoj platformi neće imati puno uspjeha«.


– Predsjednica Republike ne može ništa realizirati, a ne vidim drugo nego da gubi i na popularnosti i na svom biračkom tijelu. Neće dobiti na ljevici i centru. To što su joj u »Lisinskom« izaslanici pljeskali ne znači mnogo, oni znaju da nije bila ni jedne godine na proslavi Badnjaka u SNV-u – zaključio je Puhovski.