Prognoza

ZADNJI TRZAJI ZIME? Oni koji jedva čekaju proljeće mogli bi se do kraja tjedna konačno oraspoložiti

P. N.

Ilustracija Marko Gracin

Ilustracija Marko Gracin

Promjenjivo i oblačno nastavit će se i sutra, uz češće oborine na Jadranu, no čini se kako je ipak riječ o posljednjim trzajima zime, koja je na svojem kalendarskom kraju ove godine zaista pokazala zube



DHMZ danas za Hrvatsku prognozira pretežno oblačno uz mjestimičnu oborinu, češću uz obalu. Na Jadranu će padati kiša, može biti i lokalnih pljuskova s grmljavinom, a u gorskim područjima snijeg će stvarati novi snježni pokrivač. Osobito u Lici moguća je i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi, stoji u današnjoj prognozi. 


Promjenjivo i oblačno nastavit će se i sutra, uz češće oborine na Jadranu, no čini se kako je ipak riječ o posljednjim trzajima zime, koja je na svojem kalendarskom kraju ove godine zaista pokazala zube.


U Zagrebu će danas i sutra padati snijeg, od sredine tjedna će biti kišovito, dok do kraja tjedna slijedi osjetan porast temperature, do čak 17 stupnjeva.





Do zatopljenja će doći i u Gorskom kotaru, gdje će zbog porasta temperature snijeg sredinom tjedna prijeći u kišu. U Rijeci će zato oborine biti obilne, manje – više cijeli tjedan. No prema prognozi servisa Accuweather, sredinom idućeg tjedna konačno će doći do stabilizacije vremena. 



Za sve skupine vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, autocesta A6 Rijeka-Zagreb, državna cesta Karlovac-Slunj-Knin-Split, Jadranska magistrala i Sljemenska cesta, javio je jutros Hrvatski autoklub dodavši da su kolnici mjestimice mokri ili vlažni i skliski.  Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica. U Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. Smanjena je vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrata i Vrbovsko.


Zimski su uvjeti još na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionicu stare ceste kroz Gorski kotar DC3 između Zdihova i Delnica (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama)


U unutrašnjosti je moguća kiša koja se ledi na hladnoj podlozi pa se vozače poziva na dodatan oprez.