Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. siječnja 2019.
Privremena mjera

ZABRANA ŠTRAJKA JOŠ NA SNAZI Croatia Airlines nastavlja obavljati sve planirane letove

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2018. u 16:05 2018-08-08T16:05:00+02:00

Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA), koji je najavio sindikat ORCA zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Na današnjem četverosatnom ročištu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra u 12 sati

ZAGREB Iz Croatia Airlinesa (CA) u srijedu je priopćeno da je i dalje na snazi privremena mjera Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati sve planirane letove.

Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA), koji je najavio sindikat ORCA zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Na današnjem četverosatnom ročištu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra u 12 sati.

Iz Croatia Airlinesa ističu kako je »i dalje na snazi jučerašnja privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim Croatia Airlines nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja, i putnicima pruža cjelovitu uslugu zračnog prijevoza u skladu s njihovim očekivanjima«.

Uprava Croatia Airlinesa naglašava da svoje odnose sa socijalnim partnerima želi uređivati konstruktivnim dijalogom unutar tvrtke, a ne sudskim sporovima i to bez obzira na njihov ishod.

»Zbog zaštite interesa tvrtke i svih zaposlenika, putnika i hrvatskoga turističkog proizvoda još jednom se poziva sindikat ORCA na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve svede u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke«, poručili su iz Croatia Airlinesa.

Uprava CA ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

Devčić: Radnici CA isti tren mogu najaviti štrajk ako sud odluči da je zakonit

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u srijedu je izjavio da radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovno najaviti štrajk ako Sud u četvrtak donese odluku da je štrajk, koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA), zakonit.

Odluka da je štrajk zakonit istovremeno znači i automatsko stavljanje izvan snage privremene mjere o zabrani štrajka u CA koju je sud donio u utorak, odnosno isti čas može se ići u štrajk, izjavio je Devčić nakon ročišta na kojemu su svjedočili predstavnici socijalnih partnera u Croatia Airlinesa.

Sud će u četvrtak u 12 sati donijeti odluku o zahtjevu uprave Croatia Airlinesa da se proglasi nezakonitim štrajk koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

U slučaju pak da sud prihvati tužbeni zahtjev uprave CA i utvrdi da se radi o štrajku koji je nezakonit, onda i dalje ostaje na snazi privremena mjera zabrane štrajka do pravomoćnog okončanja postupka, pojasnio je Devčić.

Pravomoćno okončanje postupka podrazumijeva da stranke dobiju sudsku presudu, te da u roku od osam dana konzumiraju pravo na žalbu, o kojoj u konačnici odlučuje Vrhovni sud.

Sindikati CA očekuju da će sud odlučiti kako je štrajk zakonit

Odvjetnik sindikata Albin Hotić rekao je u srijedu kako je Županijski sud o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu izveo sve predložene dokaze, dugo i iscrpno saslušao tri svjedoka, te je izrazio očekivanje da će sutra biti donesena odluka da je štrajk zakonit čime bi se ukinula odluka o privremenoj mjeri zabrane štrajka.

»U tom slučaju štrajk opet može biti najavljen, a Croatia Airlines može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu«, kazao je Hotić novinarima nakon višesatnog ročišta pred Županijskim sudom.

Smatra kako sud ima sve elemente da postupi po zakonu naglasivši kako sindikati smatraju da su proveli sve potrebne predradnje da bi štrajk bio zakonit.

Stoga ne vide niti jedan relevantan pravni propis koji bi zabranjivao štrajk.

Upitan može li se štrajkati dok ne završi žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom, Hotić je odgovorio kako štrajk priječi jedino jučerašnja privremena mjera zbog koje štrajk ne može biti održan. No, ako ta privremena mjera bude stavljena van snage ta odluka odmah djeluje i štrajk može biti ponovno najavljen bez obzira na žalbeni postupak.

Na novinarski upit kako o tome postoje različita pravna shvaćanja odgovorio je da se tu radi o različitim prosudbama pravnih propisa. »Mi smatramo da, ukoliko nema privremene mjere koja trenutkom donošenja brani štrajk, onda je on zakonit«, rekao je. Pojasnio je, ako postoji privremena mjera tada štrajk ne može biti održan, a u suprotnom slučaju – može.

Hotić je rekao i da sud jučer nije donio privremenu mjeru, danas bi, bez obzira na ročište, štrajk bio održan. Hotić drži kako štrajk teoretski može opet krenuti u nedjelju izrazivši optimizam vezano uz sutrašnju odluku suda.
Sindikalist Antonio Čorak rekao je kako sutra očekuju odluku po kojoj će štrajk biti zakonit. »Nadamo se da će biti donesena odluka koje je zdravorazumska da tj. da su ispunjeni svi uvjeti da se se radnicima dopušta da se na legalan način izbore za svoja prava«, rekao je Čorak.

Smatra da su sada sami pregovori nakon 20 mjeseci pregovaranja postali bez smisla jer su iscrpili sve mogućnosti te je štrajk ono sve što im je preostalo. »Ključni zahtjev je dogovor kolektivnog ugovora«, naglasio je.

Optimizam vezano uz sutrašnju odluku Županijskog suda izrazio je i Tomislav Kiš iz Novog sindikata rekavši kako je poslije današnjeg ročišta optimističniji nego što je bio prije. »Mislim da imamo šanse za pozitivnu presudu«, kazao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka