Tiskovna konferencija

Vučić: ‘Moj govor na Kosovu mnogi su tumačili kako im odgovara, nisam glorificirao Miloševića’

Hina

Reuters

Reuters

»Ponovit ću: Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma, veoma loši«, rekao je Vučić, naglasivši kako su »taj drugi dio rečenice neki zaboravili ili ispustili«



BEOGRAD Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak da su njegov jučerašnji govor na Kosovu, u kojem je spominjao Slobodana Miloševića, mnogi »falsificirali« i tumačili kako im odgovara, naglasivši kako njegova izjava nije bila »glorifikacija« Miloševića već »ozbiljna i odgovorna kritika politike« koju je Srbija vodila.


Na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s američkim senatorom Ronnom Johnsonom Vučić je rekao kako su njegov govor na Kosovu »neki novinari u regiji slušali, a neki nisu«.


»Jučer sam govorio najviše o nama Srbima, o našim zabludama, o našim greškama i o našem putu u budućnost. Govorio sam o neophodnosti uspostavljanja drugačijih odnosa između Srba i Albanaca«, rekao je Vučić.




Komentirajući pitanje o ocjenama politike Slobodana Miloševića, Vučić je, nikoga ne imenujući, naglasio: »Bukvalno su falsificirali ili su se pravili da nisu čuli i vidjeli ono što sam rekao«.


»Ponovit ću: Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma, veoma loši«, rekao je Vučić, naglasivši kako su »taj drugi dio rečenice neki zaboravili ili ispustili«.


Srbijanski predsjednik rekao je da s ove povijesne distance nije želio napadati Miloševića za »neke gluposti za koje su ga drugi napadali«, poput ocjena je li na njega utjecaj imala supruga ili što je radio njegov sin.


»Ono što sam jučer rekao nije glorificiranje, već – naprotiv – ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo vodili… I zato sam rekao da je nama važno da ne gajimo kult grobova već kult živih, ne kult prošlosti već kult budućnosti«, istaknuo je Vučić.


Upitao se zbog čega su neki prenijeli samo dio ocjene o Miloševiću, vadeći je iz konteksta.


Vučić je, nikoga ne navodeći imenom, ocijenio kako »to pokazuje da nisu spremni suočiti se« s riječima koje je »stvarno izgovorio niti suočiti se s odgovornom politikom«.


»Zato što oni ne mogu voditi takvu odgovornu politiku. Samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju oni mogu imati politiku. A ako je Srbija neko tko nudi mir, ako je Srbija neko tko nudi dobre odnose – e, to nije Srbija kakvu želimo«, ocijenio je Vučić.


On je poručio kako će »Srbija za nekoliko godina sve preteći«.


»Dvije zemlje smo pretekli po plaćama i mirovinama, za tri godine – ako nastavimo, prestići ćemo još zemalja«, rekao je Vučić, ponovivši kako »mnogima ne odgovara uspješna, bogatija Srbija, Srbija koja čuva mir i stabilnost«.