Prognoza

Vrijeme će se samo nakratko smiriti. Vakula kaže da ponedjeljak neće biti najhladniji dan ovog tjedna

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Zoran Vakula navodi kako će vremenskih nestabilnosti biti i idućih dana, ali ipak znatno manje. Uz sve više sunčana vremena temperatura će zraka do petka ponovno rasti.


– A za vikend? E za to je sve veća vjerojatnost sasvim suprotne meteo-priče, s kojom bi ljubitelji suha, sunčana i topla vremena mogli biti jako razočarani. A i oni koji se tješe da je ovaj ponedjeljak najhladniji dan u ovome tjednu. Uostalom, spominjalo se da će “ponedjeljak biti najkišovitiji i najsvježiji dan prvog dijela novoga tjedna”, a ne cijeloga… Srećom za njih, još ima nade za promjenu. Male, ali postoje… Trenutačno je ipak najvjerojatnije novo jačanje juga tijekom petka te dolazak novih oblaka i kiše, pa u nedjelju pad temperature i bura, navodi Vakula za HRT.


U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, ponegdje i grmljavine, osobito u Posavini i na krajnjem istoku. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C. Podjednake, pa i više vrijednosti bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može pasti malo kiše, osobito ujutro te ponovno prema kraju dana. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni.




U gorskim krajevima većinom oblačno, povremeno s kišom. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost kratkotrajnog pljuska. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 7 °C, uz obalu između 8 i 10 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C, na moru između 14 i 16 °C. U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će slab do umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, prema otvorenom i valovito. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C. Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz također promjenljivo i nestabilno vrijeme, s čestim pljuskovima i grmljavine. Uz obalu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.”


U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano i toplije, ali ne posve stabilno. Povremeno su mogući rijetki pljuskovi, koji će u četvrtak biti češći. Od petka oblačnije, mjestimice s kišom, koja za vikend može biti i obilnija, uz osjetan pad temperature zraka. 


Na Jadranu u srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano i toplije, uz samo rijetko moguće kratkotrajne pljuskove. Od petka promjenljivije, uz češće pljuskove, koji za vikend mogu biti i izraženiji, praćeni grmljavinom. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, a u četvrtak jugozapadnjak, koji će okrenuti na jugo, koje će u petak i subotu biti umjereno i jako. U nedjelju je na sjevernom dijelu sve vjerojatnija jaka i olujna bura.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.