HNS za zadržavanje proizvodnje

Vrdoljak: Novi strateški partner za Inu bio bi najbolje rješenje i za Rafineriju u Sisku

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Vjerujem da će konzultanti koje će angažirati Vlada, predložiti najprihvatljivije rješenje. Stajalište je HNS-a da treba zadržati proizvodnju u Sisku, ali i sve škole i fakultete koji su vezani uz naftnu industriju. Nužno je s MOL-om kao partnerom sjesti za stol i otvoreno razgovarati. Činjenica je da su interesi MOL-a u koliziji s interesima Hrvatske i tu nikad nisu usklađene razvojne strategije«, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Sisku



SISAK Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak rekao je u ponedjeljak da bi nalaženje novog strateškog partnera za Inu, koji bi ulagao u proizvodnju nafte i plina te rafinerijsku proizvodnju u Sisku i Riijeci, bilo najpovoljnije rješenje za opstanak i održavanje prerade nafte u sisačkoj Rafineriji.


»Vjerujem da će konzultanti koje će angažirati Vlada, predložiti najprihvatljivije rješenje. Stajalište je HNS-a da treba zadržati proizvodnju u Sisku, ali i sve škole i fakultete koji su vezani uz naftnu industriju. Nužno je s MOL-om kao partnerom sjesti za stol i otvoreno razgovarati. Činjenica je da su interesi MOL-a u koliziji s interesima Hrvatske i tu nikad nisu usklađene razvojne strategije«, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Sisku.


Na pitanje novinara zbog čega je nakon najave iz MOL-a o gašenju proizvodnje u Sisku, izostala energična reakcija mjerodavnih, Vrdoljak je odgovorio kako sada nije vrijeme za pokazivanje mišića, već za argumentirani dijalog.




Dodao je kako se strateška politika države u odnosu na INA-u nije promijenila, te kako očekuje da će se pronaći strateški partner. U tom bi slučaju snažna INA, kao proizvođač plina, mogla pronaći svoj interes i postati strateški partner Petrokemije, rekao je.


Najava novog predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona da će hrvatska naftna kompanija transformacijom zadržati proizvodnju na jednoj lokaciji, a drugu koristiti za logistiku,


Novi predsjednik uprave Ine Sandor Fasimon prošlog je tjedna u Budimpešti, u intervjuu za vijesti RTL-a, najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji u okviru transformacije hrvatske naftne kompanije, koja će zadržati proizvodnju na jednoj lokaciji, a drugu, sisačku, koristiti za logistiku.


Ivan Vrdoljak je u Sisku boravio obilazeći stranačke gradske i županijske organizacije, kako bi analizirali djelovanje stanke u proteklih desetak mjeseci. Također će zauzeti stajališta o ostvarenju reformskih procesa u oblasti obrazovanja i graditeljstva, resorima HNS-a kao koalicijskog partnera HDZ-a u Vladi, do kraja ovog mandatnog razdoblja.