Koalicijski partner u Vladi

Vrdoljak: Mirovinska reforma je ozbiljno pitanje, a ne dnevno političko

Hina

»Liberalni stav HNS-a je da treba pojačavati drugi stup, sredstva uplaćena u njega su osobna sredstva građana koji su ih uplaćivali te ih tako treba gledati. Da se to radilo dosad, ne bismo bili u ovoj situaciji,« kazao je gostujući u Dnevniku HRT-a i dodao kako je sad to pitanje podjele odgovornosti



 Koalicijski partner u Vladi HNS smatra da je jačanje 2. mirovinskog stupa dobra mjera i da je mirovinska reforma važno pitanje, a ne dnevno političko, jer će se posljedice reflektirati sljedećih desetljeća, rekao je u četvrtak predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.


»Liberalni stav HNS-a je da treba pojačavati drugi stup, sredstva uplaćena u njega su osobna sredstva građana koji su ih uplaćivali te ih tako treba gledati. Da se to radilo dosad, ne bismo bili u ovoj situaciji,« kazao je gostujući u Dnevniku HRT-a i dodao kako je sad to pitanje podjele odgovornosti.


Jačanje drugog stupa je sigurno dobra mjera, a o svemu ostalom ćemo kroz stručne rasprave dati jasan stav, rekao je odgovarajući na pitanje o mirovinskoj reformi.Zamoljen da komentira činjenicu da je premijer je potvrdio da će se stopa PDV-a smanjiti na 24 posto dok HNS inzistira da se smanje porezi na plaće, Vrdoljak je kazao kako je HNS prihvatio smanjenje PDV-a uz uvjet da se i dalje rasterećuju plaće. »Tu smo blizu dogovora. Čim se razgovara kako smanjiti poreze – to je konstruktivan razgovor. Da, premijer i HDZ inzistiraju da se ide s jednom stopom PDV-a, a mi smo to prihvatili uz uvjet da se i dalje rasterećuje plaća«, rekao je.

Komentirajući istraživanja popularnosti stranaka koja ne idu HNS-u u prilog, Vrdoljak je rekao da je njihova odluka bila da se ne gleda tko je lijevo i desno, nego tko ide naprijed ili nazad i da su posljednjih godinu dana, od ulaska u koaliciju s HDZ-om, »jako zadovoljni«.