'Hrvatska mora bolje'

Vladin pokušaj “miniranja” prosvjeda nije uspio: Tisuće prosvjetara danas stižu u Zagreb

Jagoda Marić

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Štrajk ide dalje sve do ispunjenja zahtjeva. Može ga zaustaviti samo sklopljen sporazum, koji će prethodno biti potvrđen u izjašnjavanju - jasan je sindikalist Branimir Mihalinec u pismu



ZAGREB – Vladin pokušaj da izvanrednim pregovorima sa sindikatima koji zastupaju zaposlene u osnovnim i srednjim školama zaustavi štrajk prosvjetara, ali i najavljeni veliki prosvjed, po svemu sudeći nije uspio, pa se danas očekuje više od deset tisuća građana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s početkom u 12,05 sati. Prosvjed »Hrvatska mora bolje« inicirala su dva većinska obrazovna sindikata, Nezavisni sindikat srednjih škola i Sindikat hrvatskih učitelja, koja već 30 dana vode najveći štrajk u obrazovanju u novijoj hrvatskoj povijesti.


Osim učitelja, profesora, domara, čistačica, tajnica, računovođa i drugih zaposlenih u sustavu obrazovanja, na prosvjedu koji bi mogao biti jedan od većih javnih skupova viđenih na glavnom zagrebačkom trgu očekuju se i učenici, roditelji, djedovi, bake, građani i radnici drugih javnih i privatnih sektora koji žele podržati učitelje i profesore, ali i sami pokazati nezadovoljstvo politikom kakvu vodi aktualna Vlada. Dio će se prosvjednika sliti iz ostatka Hrvatske, očekuje se više od stotinu autobusa, a pridružit će im se i mnogobrojni Zagrepčani.


Podršku su prosvjedu iskazale sindikalne središnjice, a potporu štrajkašima čak 54 sindikata iz raznih gospodarskih sektora.


Graditelji budućnosti




– Svi graditelji budućnosti će biti na prosvjedu – poručio je prošlog tjedna predsjednik Nezavisnog srednjoškolskog sindikata, Branimir Mihalinec.


Prosvjednici će se od 10 sati ujutro okupljati na Trgu Republike Hrvatske, a u 11 sati kolona će krenuti rutom Masarykova Meta Data-Gundulićeva-Ilica-Trg bana Jelačića gdje će ih, očekuju organizatori, dočekati građani koji podržavaju borbu prosvjetara za većim plaćama i boljim društvenim statusom.


Koliko ljudi očekuju na glavnom gradskom trgu, sindikati nisu htjeli procjenjivati, no dali su do znanja da će to biti »ogroman broj ljudi«. Njihov broj se iz dana u dan povećava, a osim podrške drugih sindikata i sindikalnih središnjica dolazak na prosvjed najavile su nastavničke i druge udruge, roditelji koji dolaze i autobusima iz drugih dijelova Hrvatske.


Iako na skupu očekuju sve one koji žele bolje obrazovanje u Hrvatskoj, sindikalci su svjesni da bi tu priliku za drukčije ciljeve mogli iskoristiti »oni kojima su neki drugi interesi u glavama«. Zato ističu da će službeni stavovi biti samo oni koji će se izgovoriti s govornice, a od svih ostalih se unaprijed ograđuju.


Organiziran u vrijeme kad je dijalog sindikata i Vlade bio na najnižoj razini, a sindikalno članstvo odbilo Vladinu ponudu od dva posto dodatka na plaće kao »sramotnu i ponižavajuću«, prosvjed je u međuvremenu dobio novu pozadinu: premijer Andrej Plenković odlučio se na promjenu tvrdog stava i otvorio razgovore sa sindikatima.


Danas će se pokazati je li uspio otupjeti oštricu prosvjeda time što šalje poruku da se o zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto svim zaposlenima u sustavu obrazovanja počelo ozbiljno razgovarati.


Premijeru Plenkoviću nikako ne ide u prilog masovno iskazivanje nezadovoljstva u središtu Zagreba, stotinjak metara ispod Banskih dvora i to dok je predsjednička izborna kampanja u punom zamahu. Zato se hitan poziv na konzultacije u petak popodne i tumači premijerovom željom da izbjegne današnji prosvjed, ili barem umanji njegov intenzitet. Sindikati će ga, s druge strane, iskoristiti kao dokaz svoje snage i ojačati pregovaračku poziciju.


Ne čudi onda što su cijeli vikend, iz sata u sat, u javnost izlazile oprečne informacije o tome jesu li i u nedjelju nastavljeni pregovori predstavnika Vlade i sindikata.


Nema pregovora


– Nema pregovora- ponavljali su sindikati i Vlada s time da se iz Vlade mogla čuti i informacija da se održavaju samo konzultacije koje vodi predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić. No, pojasnili su nam da je to daleko od pregovora ili dogovora. na društvenim je mrežama preko vikenda objavljeno pismo što ga je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec poslao sindikalnim podružnicama i u kojem ističe da možda sindikalisti više ne bi trebali ići na konzultativne sastanke, jer se nakon toga šire dezinformacije o Vladinoj ponudi. Sindikalistima je Mihalinec savjetovao da ne vjeruju ničemu što ne dolazi od sindikata, jer su sve drugo spinovi Vlade RH kako bi ljude odvratili od dolaska na prosvjed i poljuljali povjerenje u vodstvo sindikata.


– Štrajk ide dalje sve do ispunjenja zahtjeva. Može ga zaustaviti samo sklopljen sporazum, koji će prethodno biti potvrđen u izjašnjavanju – jasan je Mihalinec u pismu.


Premijerov pokušaj


I udruga U ime obitelji pozvala je svoje podupiratelje da podrže prosvjed učtelja i nastavnika svojim dolaskom na glavni zagrebački trg.


– Nismo slijepi za brojne probleme vezane za ovaj štrajk – za štetu koju on nanosi djeci, nismo slijepi za činjenicu da među učiteljima i nastavnicima ima i onih koji ne bi trebali raditi s djecom i koji zasigurno svoje zanimanje ne doživljavaju kao svoj poziv. No, unatoč činjenici da su sindikati prešutjeli da je uvođenjem Škole za život HNS-ova ministrica Divjak uvela dodatna opterećenja nastavnicima i povećala opseg poslova – za koja nisu plaćeni – podržavamo prosvjed i štrajk učitelja i profesora, poručuju iz te udruge.


Premijer je, pak, preko vikenda nastojao uvjeriti javnost da iza prosvjeda stoje politički organizatori i vjerojatno je i to nagnalo predsjednika SDP-a Davora Bernardića da poruči da će se njegova stanka, iako podržava zahtjeve prosvjetara, držati po strani. Dosad su prosvjedi, poput onog protiv Istanbulske konvencije, uglavnom bili motivirani nezadovoljstvom desne struje unutar HDZ-a ili još desnijih opcija i Vlada osim referenduma protiv mirovinske reforme nije imala žestoko protivljenje građana politici koju vodi. Nije onda ni čudo što pregovorima u zadnji tren premijer nastoji zaustaviti prosvjed.