Nova runda pregovora

Vlada u srijedu sindikatima daje svoju konačnu ponudu: “Vjerujemo da će tada štrajk završiti”

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ministar rada nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu, budući da oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto



Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak da će poslati poziv sindikatima obrazovanja na sastanak koji će se održati u srijedu, na kojem će ima Vlada predstaviti svoju konačnu ponudu nakon koje bi, nada se Aladrović, štrajk u osnovnim i srednjim školama trebao završiti.


»Želim poručiti da će se sutra sastanak održati, da ćemo danas poslati poziv za sutrašnji sastanak i očekujemo da će se sindikati odazvati i da će za pregovaračkim stolom vidjeti ono što Vlada želi ponuditi«, rekao je Aladrović novinarima u Banskim dvorima nakon što su sindikalni čelnici izrazili razočaranje jer nisu dobili poziv Vlade na nastavak pregovora.


No, nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu, budući da oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto.


»Mislim da je u redu da sačuvamo tu ponudu za sastanak i da prezentiramo sve što možemo ponuditi. Hoće li biti kakvih odstupanja vidjet ćemo sutra«, kazao je ministar.Također je poručio da u Vladi očekuju završetak štrajka. »Očekujemo kraj štrajka s obzirom na sva povećanja koja smo ponudili kroz TKU, ali i to kroz opcionalno povećanje koje smo ranije nudili ako ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima«.

Vlada je dosad nudila sindikatima da će, osim povećanja osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, analizirati sustav plaća u javnim službama i u sklopu toga razmotriti koeficijente složenosti poslova zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, te u znanosti.


U slučaju da do izmjena Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja 2020. godine, Vlada je spremna povećati koeficijente zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti za 2 posto.


Referendum o Vladinoj ponudi je slobodna volja sindikata


Sindikati su danas zaprijetili da će, ako im Vlada ne pošalje novu ponudu, sutra provesti izjašnjavanje među štrajkašima prihvaćaju li staru ponudu, koju sindikalni vođe nazivaju »0+0«.


»Što se tiče referenduma, to je slobodna volja sindikata da ga organiziraju ako smatraju da je potrebno i da informiraju svoje članstvo o ponudama Vlade«, rekao je Aladrović.S povećanjem osnovice za 6,12 posto i opcionalnim povećanjem za još 2 posto Vlada u ovom mandatu povećava prosječnu plaću u srednjem i osnovnom obrazovanju za više od 1400 kuna, tvrdi Aladrović.

»Mislim da je s financijske strane Vlada pokazala izrazito veliku volju za rješavanjem problema svih zaposlenih u javnoj i državnoj upravi. Žao mi je što to na neki način nije prepoznato«, dodao je.


Što se tiče trajanja štrajka, to ovisi o sindikatima, odnosno hoće li prihvatiti Vladinu ponudu, smatra ministar.


»Štrajk sigurno nije ugodna situacija učenicima i roditeljima. Dolazimo u situaciji da je izvjesno produljenje školske godine i sigurno bi trebali imati u primisli da se štrajk okonča. Mislimo da su financijska traženja zadovoljena i da potrebe za štrajkom više nema«, rekao je Aladrović.