Ispunjavanje obaveza

Vlada se sprema za ulazak u Schengen, ide preustroj policijskih postaja

Hina



Radi postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Vlada je u četvrtak donijela uredbu o preustroju deset postojećih policijskih postaja u postaje granične policije, a vratila je i iznos dodataka na plaću policijskih službenika koji je, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nepotrebno i nepravedno smanjen prije nekoliko godina.


Radi ispunjavanja obveza iz schengenske evaluacije u 2018. godini i postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Uredbom o unutarnjem ustrojstvu MUP-a preustrojavaju se u postaje granične policije sadašnje policijske postaje Imotski, Vrgorac, Gruda, Hrvatska Kostajnica, Ilok, Tovarnik, Županja, Vrbanja, Vrpolje i Korenica.


Spajanje postaja i ustrojavanje novih jedinica i radnih mjesta


Predlaže se i spajanje postaje pomorske policije Zadar i postaje aerodromske policije Zadar u jedinstvenu postaju, te postaje granične policije Donji Srb i policijske postaje Gračac u jedinstvenu postaju granične policije Gračac.




Ustrojava se ukupno 45 novih radnih mjesta vodiča službenih pasa, zbog potrebe jačanje segmenta vanjske granice, naveo je ministar Božinović.


Također, ustrojavaju se dvije nove ustrojstvene jedinice – Mobilna jedinica granične policije – jug i Mobilna jedinica granične policije – istok, i to u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u okviru Službe za granicu u tim Policijskim upravama, naveo je ministar.


Ustrojavaju se i dva odjela u sjedištu MUP-a u okviru Službe Nacionalnog koordinacijskog centra i analize rizika, i to Odjel za analizu rizika te Odjel Nacionalnog koordinacijskog centra, radi pružanja točnih i pravovremenih informacija svim tijelima nadležnima za kontrolu i nadzor vanjskih granica.


»Ovim preustrojem će se napraviti dodatni iskorak u ispunjavanju preporuka u području nadzora vanjskih granica, koji je ključan za ispunjavanje uvjeta Hrvatske za članstvo u schengenskom prostoru«, naglašava Božinović.


Izmjene Uredbe o plaćama policijskih službenika


Vlada je usvojila izmjene Uredbe o plaćama policijskih službenika, Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika i Uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, a ministar objašnjava kako one prate glavnu Uredbu o preustroju.


Izmjenom uredbe o plaćama dopunjava se popis radnih mjesta policijskih službenika te utvrđuju odgovarajući koeficijenti i dodaci na plaću za radna mjesta policijskih službenika granične policije, a usklađen je i popis radnih mjesta policijskih službenika u odnosu na izmjene radnih mjesta policijskih službenika Zrakoplovne jedinice specijalne policije, te su utvrđeni odgovarajući koeficijenti i dodaci na plaće.


Izmjenama uredbe o plaćama policijskih službenika na raniju se razinu vraćaju dodaci na plaću policijskih službenika. »Predlažemo vraćanje na raniju razinu plaća policijskih službenika službenika koje su nepotrebno i nepravedano umanjene prije par godina, u rasponu od 2 do 4 posto. To će povećanje obuhvatiti 6300 policijskih službenika više i visoke stručne spreme«, rekao je Božinović.


Za to je preraspodjelom u okviru proračuna MUP-a za ovu godinu osigurano 6,7 milijuna kuna, a za povećanje koeficijenta i dodataka na plaću zrakoplovne jedinice specijalne policije 1,1 milijun kuna.


»Želim naglasiti da se predloženim uredbama ne izlazi izvan okvira financijskih sredstava predviđenih za MUP u ovoj godini«, rekao je Božinović.


Zahvala policajcima i građanima na dostojanstvenom dočeku nogometaša


Ministar i premijer Andrej Plenković su pritom uputili zahvalu policijskim službenicima na kvalitetno odrađenoj zadaći tijekom osiguravanja dočeka nogometaša, a građanima na dostojanstvenom dočeku.


Vlada je donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike, te imenovala svoje pregovaračke odbore.


Također, Vlada je proširila sastav članstva Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pa su u njega imenovani i ministar zdravstva, ministar turizma te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.


Savjet će u petak održati svoj peti sastanak u Vinkovcima.