Od sljedeće godine

Vlada šalje u Sabor paket devet poreznih zakona: Evo kakve vas promjene sve očekuju

Jagoda Marić

Zakon pripisuje da se niži PDV plaća na uslugu pripreme i posluživanja hrane / Foto V. SITNICA

Zakon pripisuje da se niži PDV plaća na uslugu pripreme i posluživanja hrane / Foto V. SITNICA

Niži PDV naplaćivat će se i na pripremljenu i dostavljenu hranu, no, valjda će se i ugostitelji potruditi pa će u dostavu uključiti barem ubruse, sugeriraju rješenje iz Ministarstva financija



ZAGREB  S rebalansom proračuna za ovu godinu i prijedlogom proračuna za sljedeću, Vlada bi trebala u Sabor poslati i paket devet poreznih zakona koji od sljedeće godine, među ostalim, donose niži PDV ugostiteljstvu, povećanje neoprezivog dijela dohotka, porezne olakšice za mlade, niži porez na dobit za tvrtke s prihodom do sedam i pol milijuna.


U odnosu na prijedloge što ih je Ministarstvo financija uputilo u javnu raspravu sredinom rujna, novina je i to da se odustaje od smanjenja opće stope PDV-a, što je Vladi u svojim komentarima sugerirala većina onih koji su se uključili u javnu raspravu i prije nego je premijer objavio da će tako pronaći novac za podizanje osnovice plaće u javnom sektoru.


Iako opća stopa nije trebala biti predmet ovih izmjena, građani Vladi savjetuju da ipak odustane od njezinog smanjenja jer oni ionako od toga neće imati koristi. Sumnjaju i da će snižavanje PDV-a u ugostiteljstvu donijeti niže cijene.


Još niža stopa




Na Zakon o PDV-u, uz olakšice za mlade u porezu na dohodak, stiglo je i najviše primjedbi od ukupno 330 koliko ih je »skupio« cijeli porezni paket. Osim sugestije da se ne ide u snižavanje opće stope, građani i udruge pojedinih proizvođača sugeriraju da se PDV spusti na nižu stopu od 13 posto na još neke djelatnosti.


Ugostitelji naglašavaju da je važno da se ovaj put jasno propiše da se i na hranu koja je pripremljena u njihovom restoranu, a ide u dostavu plaća niži PDV. Dio njih predlaže i da se niži PDV plaća i na kavu jer i nju treba pripremiti, ali ta sugestija nije prihvaćena.


U Ministarstvu financija kažu da će se niži PDV u ugostiteljstvu plaćati na hranu i slastice. Kako zakon pripisuje da se niži PDV plaća na uslugu pripreme i posluživanja hrane, naći će se načina da odredbe zakona i provedbenih akata jasno upućuju na to da se niži PDV naplaćuje i na pripremljenu i dostavljenu hranu. No, valjda će se i ugostitelji potruditi pa će u dostavu uključiti barem ubruse kako bi to i simbolički bilo i posluživanje hrane, sugeriraju rješenje iz Ministarstva financija.


Što se tiče poreza na dohodak, građani ali i sindikati sugeriraju još snažnije podizanje neoporezivog dijela plaće, sve do pet tisuća kuna. Javio se i koalicijski HNS koji predlaže da se uvede jedinstvena stopa od 20 posto, što bi povećalo plaće oko pola milijuna građana. Država bi izgubila oko dvije milijarde kuna, ali u HNS vjeruju da bi joj se veliki dio novca vratio kroz PDV.


Gubitak novca


Vlada sigurno neće prihvatiti tu sugestiju jer bi to značilo gubitak novca za lokalne zajednice koje zbog olakšice za mlade već ostaju bez 800 milijuna kuna. Zato su i u javnoj raspravi iskazali svoje negodovanje. S druge strane mladi na e-savjetovanju ostavljaju poruke podrške zakonskom prijedlogu, a dio građana upozorava Ministarstvo da je ta mjera diskriminirajuća i da vjerojatno nije ustavna jer ne tretira sve porezne obveznike jednako.


Na kršenje Ustava i diskriminaciju pozivaju se, uz brojne druge primjedbe, i proizvođači bezalkoholnih pića u svojim primjedbama na izmjene zakona o posebnim porezima na kavu i bezalkoholna pića koji bi trebali plaćati veću trošarinu što je veći udio šećera u njihovom piću ili što je veći udio kofeina u energetskom napitku. I Coca Cola i Jamnica, ali i udruga prehrambenih proizvođača pri HGK pa i Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi napominju da nema dokaza da ovakav porez ima dobre učinke na zdravlje, a da bi mogao imati loše na njihovu industriju. Pitaju se i zašto, ako je zdravlje motiv za ovaj način oporezivanja, porez na šećer ne prijeti i drugim proizvođačima koji ga dodaju u svoje proizvode.