Maratonska sjednica Sabora

Vlada preživjela glasovanje o povjerenju: 78 zastupnika glasalo protiv opoziva, 59 je bilo ‘za’

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Vladi RH. O SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi glasalo je 137 zastupnika, od kojih je 78 glasalo protiv, 59 ih je glasalo za, te je Vlada opstala

Raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor u petak je nastavljena sjednica Sabora, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.




SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade,  skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). 


Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor”.


Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta, prenosi televizija N1.




NOVO 00:12 Glasalo se i o nepovjerenju HDZ-ovoj ministrici Nadi Murganić, no s obzirom da oporba nije  skupila dovoljno glasova, Murganić ostaje ministrica demografije.


NOVO 00:08  Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Vladi RH. O SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi glasalo je 137 zastupnika, od kojih je 78 glasalo protiv, 59 ih je glasalo za, te je Vlada opstala.


NOVO 23:59 Uskoro se očekuje glasanje o nepovjerenju vladi, posljednji govori šef SDP-a govori Davor Bernardić. “Maske su pale, vlada je ostala bez ijednog odgovora”, rekao je Bernardić.


NOVO 23:55 Ivan Pernar je u pojedinačnoj raspravi deset minuta nabrajao kako bi izgledala Hrvatska da je Živi zid na vlasti. Između ostalog, u zatvoru bi bili Ivica Todorić, Ivo Sanader i Robert Ježić.


“A da je Živi zid na vlasti ja bih doma spavao i ne bih bio ovdje”, komentirao je na kraju Pernarova izlaganja Gordan Jandroković.


NOVO 23:38 SDP-ov Željko Jovanović kaže da HDZ zaslužuje otići jer štiti uhljebe.


“Imamo Vladu koja je u odlasku i koja je ortačka”, rekao je Jovanović, a prenosi televizija N1.


NOVO 23:30 Raspravu je nastavio zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.


“Ova vlada zbog cjelokupne svoje politike ne zaslužuje podršku, sami su trebali dati ostavku, a ne da je netko na to prisiljava”, rekao je Bunjac te dodao da će Klub Živog zida glasati za opoziv Vlade.


NOVO 23:20 Tomislav Panenić zatražio je istragu da se otkrije kako su dokumenti iz arbitraže dospjeli u medije.


NOVO 23:10 Nakon stanke Pernar je govorio o odluci arbitraže između INA-e i MOL-a.


NOVO 23:00 Ivan Pernar zatražio je stanku jer se “konačno počela objavljivati presuda u slučaju Ina-Mol”.


Iz istog razloga stanku je zatražio i Mostov Tomislav Panenić. Reiner je odobrio stanku od 10 minuta.


NOVO 22:40 Maras je još jednom upitao ministricu Dalić da objasni kako je Ante Ramljak bio kvalificiran da postane povjerenik vlade.


NOVO 22:35 Počela je pojedinačna rasprava u Saboru, a prvi na redu je SDP-ov Gordan Maras.


Predsjedanje je preuzeo zastupnik Reiner, a premijer je otišao iz sabornice skupa s predsjednikom sabora Jandrokovićem.


NOVO 22:10 “Bilo je lijepo slušati govor gospodina Batinića (HNS) uz naslovnu pjesmu iz Titanica. To je da vidite koliko ste vi dosljedni. Vi sjedite u Titanic Vladi. Vi ste poput scene iz Titanica, brod tone a vi se držite kao Leonardo di Caprio za ogradu tonućeg Titanika i držat ćete se dok vas god more ne usiše jer vi s Titanica ne idete. Najljepši brod, najluksuzniji, a to je za vas vlast. Držat ćete se bez obzira što napravi Plenković, bez obzira na simbole i ono za što ste se borili”, rekao je Gordan Maras (SDP) nakon izlaganja HNS-ovog Milorada Batinića koji je rekao da će oni podržati Vladu s kojom su u koaliciji.


Jandroković je morao upozoravati SDP-ove zastupnike da utišaju mobitel jer su puštali pjesmu Celine Dion aludirajući na prijašnje tvrdnje HNS-a kako je Plenkovićeva vlada Titanic vlada.


NOVO 21:50 Ivan Pernar u jednoj od replika upućenoj zastupniku Bileku, rekao je kako je demagogija priča da je HDZ spasio radnja mjesta pomoću Lex Agrokora.


“Desilo bi se isto što se dogodilo u BiH, netko bi drugi kupio tvrtke koje dobro rade, a radna mjesta bi se zadržala. Jeste li bili skoro u Slavoniji, dame i gospodo? Da jeste vidjeli bi da je svaka druga kuća prazna i zatvorena. Pa nije Ivica Todorić potjerao te ljude nego vi. Vi gospodo iz HDZ-a i SDP-a”, rekao je Pernar uz glasno negodovanje strane na kojoj sjede HDZ-ovci.


NOVO 21:15 Ivan Vilibor Sinčić: “Nije slučajno došlo do toga da su banke rekle Todoriću ‘ne damo ti više kredite, prezadužen si, nećeš to nikada vratiti’, ova vlada ne bi prstom mrdnula da pokuša riješiti nepravilnosti u Agrokoru već bi se kao i sve ostale vlade klanjala Todoriću. Slušamo cijeli dan prepucavanja lijeve i desne strane, odgovorne su sve vlade i svi zastupnici koji su držali većinu vladama koje su dozvolile nepravilnosti oko Agrokora. Nikada ne bih mogao biti u vladi koja dozvoljava tolike nepravilnosti. Kako vas nije sram biti član vlade koja trpi ovakvo bezakonje? Da je jedna od Vlada valjala išta davno bi se Ivicu Todoriću stalo na kraj! Bi li se u jednoj zapadnoj zemlji ovo toleriralo i pet minuta? Nema šanse”.


NOVO 20:50 Peđa Grbin obrazložio je zbog čega oporba smatra da Vlada mora otići.


“Moram ukazati na sramotni istup gdje je ministrica Dalić rekla da je potpuno nebitno tko je radio lex Agrokor. Postavio sam pitanje tko su famozni stručnjaci koji su na njemu radili, odgovorili su mi da Vlada nema evidenciju. Dalić očito nije primijetila da je budući povjerenik Ramljak radio na ovom Zakonu, ne zna, zaboravila je. Ministrica Dalić se trenutno nalazi u nekoliko postupaka povjerenstva u odlučivanju za sukob interesa. Što se događa, predsjednik Vlade je poziva na sastanak o nacionalizaciji Ine. Gospođa Dalić zaboravlja prijaviti da njezin suprug od Ine dobiva bonuse koji se mjere u više od stotinu tisuća kuna. Plenković s ove govornice govorio je o promjenama o zakonu kojim se trebao regulirati broj dužnosnika, a što smo dobili 151 dužnosnik u Vladi RH”, rekao je Grbin.


NOVO 20:40 Premijer Andrej Plenković vratio se u sabornicu.


NOVO 20:15 Branko Hrg: “Mi nećemo podržati zahtjev za opoziv Vlade iako se stvarno ne bi imalo o čemu baš puno raspravljati, ali s obzirom da se Vlada očitovala na 16 stranica može se govoriti o ozbiljnosti vlade i na neozbiljno iznesene zahtjeve oporbe.


– Nije mi jasno čemu ovi igrokazi, zašto se ovo uopće događa. Zašto mislimo da zabavljamo hrvatske građane. Svi znamo da ovo nije zabavno hrvatskim građanima. Sabornica postaje sve neozbiljnija”.


NOVO 19:50 U ime Kluba zastupnika Mosta gvoorio je Tomislav Panenić koji je ustvrdio kako je očito da će vlada ima ti dovoljno ruku i da će joj biti izglasano povjerenje, a govorio je i o “dogovornoj demokraciji”.


Replicirao mu je SDP-ov Nenad Stazić koji mu je rekao kako su upravo oni dobijali što su htjeli kako bi ušli u Vladu, a govore o “dogovornoj demokraciji”.


“Zoran Milanović vam je nudio 7 ministarstava. Zašto? Jer ste to tražili. Ali s njim niste smjeli jer da ste ušli u vladu sa SDP-om, onda neki od Vas ne bi u Metkoviću mogli nedjeljom na misu, jer Vas pop ne bi pustio”, rekao je Stazić.


Milijan Brkić, koji trenutno vodi sjednicu rekao je kolegi Staziću da vjeruje kako je Božo Petrov rimokatoličke vjeroispovijesti, u kojoj su svećenici i fratri, a ne popovi.


NOVO 19:25 Milorad Pupovac rekao je da je nacionalni interes održati ovu Vladu te da na nove izbore nije pametno ići.


“Gospodine Pupovac, bolje da se niste ni javili za riječ. Reći da je nacionalni interes sačuvati ovakvu vladu je smiješno. Pozivate na nacionalni konsenzus, zakopavanje sjekira, pa zašto ne odete s gospodinom Plenkovićem na komemoracije”, replicirao mu je Branimir Bunjac.


Pupovac mu je odgovorio kako nije naviknut da druge riječi tumači drugačije te da od njega očekuje da ne pripisuje nešto što nije rečeno.


“Nisam rekao da je ova vlada nezamjenjiva i da je pametna, nemojte mi to imputirarati, gubim volju da s vama raspravljam”, odgovorio mu je Pupovac.


NOVO 18:35 Peđa Grbin govorio je u ime predlagatelja za opozivom vlade.


“Sve što vlada izvodi u vezi Agrokora dovoljan je razlog za odlazak ove vlade”, rekao je.


NOVO 18:29 Branimir Bunjac (Živi zid) upitao se zašto Vlada nije donosila takve zakone za blokirane, da se spriječi odlazak stotina tvornica u stečaj… – Vi ste ovim zakonom legalizirali ono što već znamo, da su tajkuni i kriminalci zaštićeni od strane HDZ-a – rekao je Bunjac, nazvavši to desnim populizmom.


Josip Borić (HDZ) citirao je bivšeg SDP-ovog ministra Slavka Linića koji je pohvalio lex Agrokor i kritizirao SDP jer ga nije podržao. Borić je rekao da je kriminal u predstečajnim nagodbama završio bez reakcije.