Jednoglasno

Vlada poništila odluku o nabavi borbenih aviona

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i završi, naglasio je premijer Plenković



ZAGREB Vlada RH je na sjednici u ponedjeljak jednoglasno prihvatila Odluku o stavljanju izvan snage svoje odluke o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona, a predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je kako će Vlada donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 


Premijer Plenković najavio je kako će se provesti analiza svih razloga zbog čega je došlo do problema u realizaciji projekta koji je u konačni rezultirao eksplicitnim stavom Izraela, koju je prenijelo izraelsko izaslanstvo, da ne može realizirati preuzetu obavezu da ishodi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koja je nužna.


»To Izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je ta obavijest bila ključni razlog zašto donosimo takvu odluku«, istaknuo je premijer.




Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i završi, naglasio je premijer Plenković.


Podsjetio je kako je jutros održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je raspravljeno Izvješće Ministarstva obrane i preporučeno Vladi donošenje takve odluke.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je uvjeren da će Vlada naći načina da se realizira kupnja borbenih zrakoplova imajući u vidu odgovornost za novac poreznih obveznika i sigurnost Republike Hrvatske. Predložio je da se donese odluka o prestanku važenja odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018. i da nakon toga Ministarstvo obrane poništi natječaj, naglasivši kako RH i dalje ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata.


Podsjetio je kako je Izrael 9. siječnja 2019. službeno izvijestio kako ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F16 Barak RH. Izraelska stana je istaknula da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa te da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna, rekao je Krstičević.


Naglasio je je kako je Hrvatska složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno vodeći se isključivo nacionalnim interesima.


Proveden je transparentan natječaj za nabavu višenamjenskog borbenog aviona s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju i nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, ustvrdio je Krstičević te dodao kako su postavili sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.


RH nije preuzela financijske obaveze i nikakva šteta nije učinjena i jedini interes je bio da kupimo ponuđeno, ustvrdio je Krstičević.