Usvojeni zaključci

Vlada na telefonskoj sjednici dala suglasnost za prihvaćanje amandmana zakona o udžbenicima

Hina

Vlada je na telefonskoj sjednici dala suglasnost za prihvaćanje amandmana na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te amandmana na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. »Vlada je danas, 13. prosinca 2018. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana podnesenih na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu,« priopćeno je u četvrtak navečer iz Vlade. U Zaključku koji se odnosi na amandmane na predloženi zakon o udžbenicima Vlada daje prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika od 11. prosinca 2018. godine na članak 14. u izmijenjenom obliku, tako da on glasi:»(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.


(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.


(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.«

U obrazloženju se navodi da je Vlada amandman, kojim taj Klub traži se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da ovisno o raspoloživom novcu Vlada može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju odnosno sufinanciranju udžbenika i financiranju drugih obrazovnih materijala za srednjoškolce, dopunila stavcima 4 i 5 kako bi se osigurao stabilan i održiv sustav time što bi udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnoga proračuna bili u vlasništvu škole.




Zaključkom koji se odnosi na amandmane na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini , Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru, od 12. prosinca 2018. godine, i to prvog amandmana djelomično tako da tekst glasi: »Uvažavajući ulogu i značaj Hrvatskog vijeća obrane u obrani Bosne i Hercegovine pozdravljamo rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije, invalida i stradalnika Domovinskog rata« te drugog amandmana u cijelosti.


Tim se amandmanom, kako je rečeno danas u Saboru, od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.Vlada je također dala suglasnost svojem predstavniku za prihvaćanje osam amandmana Kluba zastupnika SDP-a od 12. prosinca 2018. godine i to dva u cijelosti i šest djelomično. Među ostalim, amandmanom X, koji je prihvaćen djelomično, u stavku 20. preambule tekst se mijenja i glasi: »Naglašavajući važnost bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatski sabor pozdravlja posvećenost svih vlada Republike Hrvatske jačanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom«.