Reakcija

Vlada: Dio medija objavio samo dio premijerove izjave o demografskim trendovima i izdvojio je iz konteksta

Hina

''U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj'', te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike



Iz Vlade RH reagirali su u ponedjeljak jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, u naslovima objavio samo dio premijerove izjave «U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj«, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.


»Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike, već govorio o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj. S obzirom na to da dio medija prenosi u naslovima samo dio izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ‘U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj’ želimo upozoriti da se radi samo o dijelu izjave izdvojene iz cijelog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, dijelom, razgovaralo i jučer na neformalnom sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike«, ističe u priopćenju Vladina Služba za odnose s javnošću.


Predsjednik Vlade, dodaje se u priopćenju, »u svojoj cjelovitoj izjavi rekao je sljedeće: ‘Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt’. «Naime, navodi se u priopćenju, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka.»Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske.

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021.–2027., samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada«, navela je Vladina Služba za odnose s javnošću.