Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Nova atrakcija

foto Vila Prekrižje otvara vrata građanima, pogeldajte kako izgleda advent na Pantovčaku

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2017. u 14:49 2017-12-01T14:49:25+01:00

Advent na Pantovčaku otvorit će službeno u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

ZAGREB Jabuke »božićnice«, »svileni« bomboni i »zlatni« orasi: kako su se nekad ukrašavala božićna drvca moći će se podsjetiti posjetitelji zagrebačkog Adventa u Vili Prekrižje, smještenoj unutar kompleksa Ureda predsjednice.

Drvena vila sa slamnatim krovom, koja se uobičajeno koristi za protokolarne potrebe – primjerice, kada strani državnici dolaze u posjet hrvatskim predsjednicima – ove je godine prvi puta uključena u događanja u sklopu Adventa u Zagrebu. Svoja će vrata za građane otvoriti u subotu, 2. prosinca, od 16 sati.

Kako bi sve bilo spremno za otvaranje, na Pantovčaku su zadnjih dana trajale užurbane pripreme. Na prilazu su okićeni borovi i postavljene božićne lampice, a u unutrašnjosti vile ukrašena drvca i stolovi.

U »Slavonskoj sobi« će tako posjetitelji moći vidjeti uobičajenu dekoraciju doma sa svečano postavljenim stolom i slamom ispod njega te visokim božićnim drvcem, ukrašenim starinskim ukrasima, u kutu sobe.

»Nekad se ukrašavalo s onime što se imalo kod kuće«, pojašnjava viša kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović koja je osmislila »Slavonsku sobu«. U susjednoj prostoriji građani će moći razgledati dva tradicionalno okićena božićna drvca – jedan »bijeli« i jedan »crveni« bor – i bogato postavljeni stol.

Advent na Pantovčaku otvorit će službeno u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako doznajemo, na svečanom otvaranju, kao uzvanici, očekuju se učenici iz dviju zagrebačkih osnovnih škola te učitelji i profesori OŠ Fran Franković iz Rijeke.

z0112k01
Vila Prekrižje otvorila vrata za Advent / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na Pantovačku pojašnjavaju da je riječ o gostima koji su se već ranije prijavili za dane otvorenih vrata u Uredu predsjednice pa su tako, eto, došli na red upravo u vrijeme otvaranja Adventa na Prekrižju.

Građani koji, pak, odluče razgledati Vilu Prekrižje u »redovno« vrijeme, moći će to učiniti do 23. prosinca, petkom i subotom od 16 do 20 sati.

Tamo će ih, osim tradicijskih ukrasa, dočekivati i Folklorni ansambl Turopolje te Ansambl Strauss, a u dvorištu vile moći će se zagrijati šalicom čaja. Za posjet vili ne treba se posebno prijavljivati, ali s obzirom na lokaciju, posjetitelji moraju biti spremni na kontrolu pri ulasku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.