Verbalni delikt

Veteran koji je viknuo da je “Tuđman zločinac” mogao bi u zatvor, a dobit će i zabranu prilaska – spomeniku?

P. N.

Screenshot N1

Screenshot N1



Ratni veteran Zoran Erceg danas bi iz KBC-a Zagreb trebao biti odveden u policiju. U ponedjeljak je, pišu Novosti, priveden jer je prilikom svečanog otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu viknuo da je ovaj zločinac.


‘Plenkoviću, kako te sram nije dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njima dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac’, vikao je Erceg upravo u trenutku kad je premijer Andrej Plenković s državnim vrhom prolazio ispred njega.


Okupljeni su ga počeli psovati i tjerati, a jedan ga je muškarac što je vidljivo i na televizijskim snimkama udario s leđa šakom u glavu. No policija je izdvojila samo Ercega i odvela ga. 




Policija, pišu Novosti, za njega je, zbog remećenja javnog reda i mira, tražila kaznu od tisuću kuna plus deset dana zatvora, uz zabranu prilaska Tuđmanovom spomeniku na rok od jedne godine, jer da postoji opasnost da će ako mu se približi, ponoviti prekršaj.


Odvjetnica Lina Budak, koja zastupa Ercega, kazala je da se radi o drakonskoj kazni za izneseno osobno mišljenje.


– Radi se o uvođenju verbalnog delikta s jasnom porukom da ćeš biti u zatvoru ako ćeš se usuditi govoriti protiv režima, a režim je ovaj koji postavlja spomenike. Već viđeno. Ovaj slučaj upozorenje je i drugima kojima se ne sviđa ova vlast ili imaju drugi vrijednosni sistem od proklamiranog da začepe gubicu i govore unutar svoja četiri zida, ako već nešto misle komentirati. Jer, ako jedan branitelj završi ovako, možemo samo zamisliti kako bi prošao nezaposleni radnik nekog škvera. Osim toga, nepravda je očita. Policija nije pokrenula postupak ili nije smatrala potrebnim da to javno objavi, prema osobi koja je udarila Ercega i time stekne povjerenje javnosti. Je li taj čovjek također uhapšen ili će ga odlikovati – rekla je Lina Budak.