Nove pukotine

Velika bura na Prisavlju: “Slučaj Ćosić” povlači i pitanje odgovornosti same vrhuške HRT-a

Siniša Pavić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB Ne stišava se bura oko HRT-ova skandala koji opsegom dobrano prelazi ogradu posjeda što ga javni servis ima na Prisavlju, skandala oko navodnog pokušaja preprodaje ulaznica za finale Svjetskog nogometnog prvensta u Moskvi od strane HRT-ova dvojca, sportskog komentatora Drage Ćosića i koordinatora za međunarodne poslove Saše Dedića. Doduše, s HRT-a jučer ni glasa o cijelom slučaju, nakon što su se dan ranije oglasili priopćenjem u kojem stoji i to da je o svemu obaviješten i DORH.


Neobvezujuće mišljenje


Drago Ćosić se, kako se neslužbeno dalo čuti, jučer uredno pojavio na poslu makar je, doznaje se, »skinut« sa svih zadataka. A dok je tako, kuloari svakim trenom nabace neki detalj na priču koja otvara još pokoje pitanje koje bi, pak, moglo otvoriti još koju pukotinu na fragilnom prisavskom brodu.


HRT


HRT





Ono što se sa sigurnošću može reći jest da je Ravnateljstvo HRT-a pokrenulo postupak za raskid radnog ugovora s Ćosićem i Dedićem te da je, sukladno proceduri, zahtjev ravnatelja odaslan Radničkom vijeću HRT-a koji se o zahtjevu mora očitovati. Očitovanje se očekuje za koji dan, a valja pritom znati da je mišljenje Radničkog vijeće za konačnu ravnateljevu odluku neobvezujućeg karaktere, da ga može i ne mora uvažiti. Ono što je zanimljivo jest činjenica da priča o marifetluku s ulaznicama za SP postaje javna upravo u trenu kada zahtjev ravnateljstva za očitovanjem stiže pred Radničko vijeće, mjesec i pol nakon velikog finala u Moskvi za koji su se na crnom tržištu našle četiri ulaznice po cijeni od 20.000 eura, one dodijeljene HRT-u kao poslovnom partneru EBU-a i FIFA-e. Ako je istina što se piše i neslužbeno govori, da je Drago Ćosić dva sata prije početka izravnog prijenosa finala nazvao glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i kazao da je FIFA pokrenula istragu o preprodaji spornih uzlaznica, ako je istina da je zamolio Bačića da ne otvara priču da ga FIFA ne bi suspendirala s komentatorskog mjesta i da ne bi pred veliki finale bilo afere, nameće se pitanje odgovornosti i samog glavnog ravnatelja. Je li trebao suspendirati Ćosića makar da je ulaznice, kako je navodno kazao, dijelio prijateljima!? Ako ga nije suspendirao, zbog čega se mjesec i pol dana o tome šutjelo, ako ne zbog toga da se sve stavi pod tepih!? I sami zaposlenici HRT-a pitaju se bi li se za skandal ikada čulo da istragu nisu otvorili FIFA i EBU. Ovako, nije se imalo kud.


Drugo bojno polje moglo bi se otvoriti zbog činjenice da su se VIP karte na ovakvim sportskim natjecanjima dijelile i prije. Navodno je na to, u svom iskazu pred Ravnateljstvom, ukazao i sam Ćosić. Zanimljivo bi bilo čuti kako su se dijelile, jesu li išle menadžmentu kako je to i zamišljeno, ili je praksa bila da se dijele prijateljima. Kakva god da je bila praksa, oni s kojima smo razgovarali upozoravaju da – nisu svi isti! Nije to sve. Tu je i rečenica u priopćenju vrha HRT-a vezano za slučaj ulaznice u kojoj se ne prcizira tko je u skandalu sudjelovao, već se govori o nekoliko njih za koje je pokrenut postupak utvrđivanja povrede radne obveze. Istini za volju, nekoliko može značiti i da su dvojica, ali i ostavlja prostora za to da Ćosić i Dedić možda i nisu sami. Dojam je kako bi se sada svi zaposlenici HRT-a koji su se našli na tribinama za SP-a, ili bili dio ekipe na ruskom bojištu, sada mogli naći po lupom, od »obična« svijeta do primjerice glavnog urednika programa Bruna Kovačevića koji je, kako potvrđuje Google, nazočio polufinalu Hrvatske i Engleske.


Točka preokreta


U takvoj situaciji s nestrpljenjem se čeka da štogod kaže sam Ćosić. Navodno i ima želju obratiti se, ponajprije kolegama u sportskoj redakciji. Za javnost komentara nema, pa tako ostaje samo slijepo vjerovati medijima kada pišu da su »Ćosićeve« ulaznice stajale 18.500 eura, a ne 20.000. Da čuda ne bude samo za dva dana, mogli bi se pobrinuti oni zaposlenici koji ne dvoje kako kuća nepovratno tone i koji u ovom skandalu vide priliku da Hrvatski sabor i njegove zastupnike upozori na sve probleme koje HRT ima. Ovo je, smatraju, prigoda da zastupnici čuju ponešto i potraže objašnjenja za mnogošto; od aktualnog skandala, do primjerice tehničkih smetnji zbog kojih je Dnevnik nedavno, prvi put otkad ga ima, kasnio s emitiranjem 15-tak minuta. Doduše, politička garnitura na vlasti, ali i opozicija, bez sumnje je ona koja je u 25 godina mlade države pokazala najmanje interesa za javni servis kao takav. Možda baš Ćosić, pred kraj karijere, bude točka preokreta.