Stiže jesen

Već od petka stiže nova promjena vremena. Evo što Zoran Vakula prognozira za ostatak tjedna

P. N.

Ilustracija Vedran Karuza

Ilustracija Vedran Karuza

Potkraj četvrtka i u noći na petak ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, najprije u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, od vikenda i drugdje



Pretežno sunčano i danju vrlo toplo, na Jadranu i vruće, stoji u prognozi DHMZ-a za danas. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice će biti kratkotrajne magle. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C.


Što se događati u ostatku tjedna, objavio je u svojoj prognozi za HRT Zoran Vakula.


– Poznata raznolikost Lijepe naše ni tijekom srijede se neće dokazati različitim vremenom u različitim krajevima, jer će posvuda biti sunčano, ponegdje i vedro, ali ponovno hoće po jutarnjoj temperaturi zraka, koja će u većini unutrašnjosti biti malo niža od prosječne za kraj kolovoza, pa će ranoraniocima dobro doći višeslojna odjeća. A i čarape! Temperatura zraka na 5 cm iznad tla bit će uglavnom niža od 10 °C. Najviše pak dnevne vrijednosti u daljnjem porastu pa će vruće biti ne samo na većini Jadrana nego i ponegdje u sjevernim krajevima. I u četvrtak još većinom sunčano i danju mnogima ugodno toplo, ponegdje i vruće, a u nastavku tjedna povećava se vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, osobito u zapadnim krajevima, piše Vakula.




Na Jadranu u četvrtak sunčano, gdjekad i vedro, uz burin pa maestral. Tijekom petka još pretežno sunčano i vruće, ali uz uglavnom više oblaka, osobito na sjevernom Jadranu, gdje su već mogući pljuskovi i grmljavina, a i prolazno umjereno jugo pa bura. Od vikend najvjerojatnije nestabilno, većinom i malo manje toplo, najprije uz jugo, zatim buru, u nedjelju na sjevernom Jadranu vjerojatno mjestimice i jaku.


Na kopnu u nastavku tjedna porast jutarnje temperature, ali nakon još uglavnom vrućeg četvrtka – vjerojatan postupni pad poslijepodnevne. Pritom će još veći dio dana posvuda biti suho i sunčano, a od potkraj četvrtka i u noći na petak ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, najprije u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, od vikenda i drugdje.


Pritom valja naglasiti kako prognostički izračuni poslije četvrtka nisu jako pouzdani. Promjene su moguće, na što upućuje i veliki rasap prognostičkih izračuna temperature pa aktivnosti za vikend, ako su ovisne o vremenu, planirajte što je kasnije moguće, piše Vakula za HRT.