Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3n
Sutra: 13° 13° 3n
13. studenoga 2018.
Konzularna zaštita

Važna informacija: Od 1. svibnja građani EU-a mogu tražiti pomoć i u konzulatima neke druge članice

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2018. u 14:39 2018-04-30T14:39:12+02:00

Osim u slučajevima velikih kriza ili prirodnih katastrofa, građani EU-a moći će tražiti konzularnu zaštitu u konzulatu neke druge članice EU-a u slučaju ozbiljne bolesti, kada su žrtve zločina, u slučaju uhićenja, gubitka putovnice ili krađe

Od utorka, 1. svibnja građani EU-a, koji putuju ili žive izvan Unije imat će pravo na konzularnu zaštitu i u slučaju kada njihova država nema veleposlanstva ili konzulata u zemlji u kojoj su se našli i moći će se obratiti za pomoć konzulatu neke druge zemlje članice.

»Skoro sedam milijuna građana EU-a putuje ili živi izvan EU-a u zemljama u kojima njihova zemlja članica nema veleposlanstva ili konzulata. Od sutra će svi građani EU-a imati pravo na isti tretman kada im je potrebna hitna pomoć izvan EU-a. Nova pravila jačaju prava građana i predstavljaju snažan znak europske solidarnosti«, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Osim u slučajevima velikih kriza ili prirodnih katastrofa, građani EU-a moći će tražiti konzularnu zaštitu u konzulatu neke druge članice EU-a u slučaju ozbiljne bolesti, kada su žrtve zločina, u slučaju uhićenja, gubitka putovnice ili krađe.

Zahtjevi za hitno izdavanje putnih dokumenata predstavljaju više od 60 posto slučajeva konzularne pomoći u slučajevima kada građani nemaju diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u zemlji u kojoj se nalaze.

Direktiva o konzularnoj zaštiti za europske građane čija zemlja nema diplomatsko predstavništvo u nekoj trećoj zemlji usvojena je 20. travnja 2015.

Države članice imale su do 1. svibnja 2018. godine rok za unošenje te direktive u svoja zakonodavstva.

Komisija je najavila da će pomoći onim zemljama koje još nisu dovršile postupak prenošenja direktive u svoja zakonodavstva da to učine što prije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka