Novi problemi

Vatrena stihija u Dalmaciji: Požar kod Zatona se proširio i zaprijetio kućama, ministar Krstičević na terenu

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL



NOVO 20.44  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević došao je u srijedu na požarište u Šibenskio kninskoj županiji te tijekom večeri, zajedno sa Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, obilazi požarišta Raslina-Zaton, priopćeno je iz tog ministarstva. 


Riječ je o trenutno najkritičnijem požarištu na kojem je požar zaprijetio i kućama te je sukladno odluci ministra Krstičevića, a temeljem zahtjeva Vatrogasnog zapovjednika Dukića na teren upućeno i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske.Na požaru je tijekom dana bilo angažirano i tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

NOVO 19.25  Zračne i zemaljske vatrogasne snage i dalje se bore s vatrom koja im zadaje sve više problema, na terenu je 83 vatrogasaca, a situacija je tim gora jer se vatra razdvojila, kazao je u srijedu navečer zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.


»Sada imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu tako da sad branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati – vidjet ćemo«, rekao je Hini Miloševića.


Dodao je i da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.Do sada je, ističe, opožareno više od 200 hektara, a za sada nema potrebe za evakuacijom građana, iako su upozoreni da se ponašaju savjesno i uklone iz dvorišta i oko kuća zapaljive stvari.

——————–


U Prpuši kod Šestanovca poslijepodne je izbio veliki požar koji gase vatrogasci uz pomoć dva protupožarna helikoptera i jednog airtractora, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.


Požar je, kako je priopćeno iz MORH-a, uočio pilot Airtractora na protupožarnom izviđanju i odmah krenuo s gašenjem, a priključila su mu se dva helikoptera iz vojarne »Knez Trpimir« iz Divulja.


Vatrogasno-operativnom centru Split je u 13.30 sati dojavljeno da gori cijela istočna strana brda, te su na teren izašla 92 vatrogasca i 27 vozila iz 17 vatrogasnih društava. Vatra je zahvatila nisko raslinje, grabovinu i hrastovinu, u jednom je momentu ozbiljno zaprijetila obližnjim kućama, no brzom akcijom gasitelja spriječena je veća šteta, kažu u Vatrogasnom centru.


Prije mjesec dana na istom su mjestu vatrogasci gasili požar u kojem je izgorjelo oko 350 hektara šume i raznih poljoprivrednih kultura.


Požar kod Zatona se širi, novi kod Rogoznice


 Veliki požar koji je planuo danas u 12,48 minuta na benkovačkoj cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica i Zatona, proširio se prema Raslini i gasi ga 71 vatrogasac uz pomoć zračnih snaga, a novi požar buknuo je nešto iza 16,40 sati poviše Sapina Doca u blizini Rogoznice i njega gase 17 vatrogasaca.


»Požar kod Zatona se širi i još nije po kontrolom, a s terena nam javljaju da ide prema Zatonu. Trenutno ga gasi 71 vatrogasac uz pomoć jednog kanadera i tri air traktora«, kažu u Županijskom centru 112.


Na požarisštu blizu Rogoznice trenutno je na terenu 17 vatrogasaca, a u pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, DVD Marina i DVD Seget, kažu u Županijskom centru 112.