Afera SMS

Varga i Curić mogli bi već sutra izaći iz istražnog zatvora

Hina



Optužno vijeće osječkog Županijskog suda odlučivat će o osnovanosti optužnice protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u aferi SMS.


Sjednica optužnog vijeća počela je u 10 sati, a Varga i Curić na sud su dovedeni iz istražnog zatvora u kojem su već šest mjeseci pa bi u utorak, po sili zakona, trebali biti pušteni da se brane sa slobode.


Vargu i Curića Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, a optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili ju vratiti tužiteljstvu na doradu.




Varga je, po tvrdnjama tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove među ostalima i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.


Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.


Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine »Borg«.