Prognoza

Vakula prognozira ledeni kraj studenog: ‘Bit će hladno kao malo kada u povijesti mjerenja’

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Danas će prevladavati oblačno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i u gorskim područjima. U Dalmaciji su mogući izraženi pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab i poslijepodne mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, ponegdje s olujnim udarima, a navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 6 do 11 na kopnu te između 13 i 18 °C na Jadranu.


Meteorolog Zoran Vakula za HRT kaže kako će tijekom nedjelje kišovito će biti diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro. U većinom malo manje kišoviti ponedjeljak zamijenit će ga samo ponegdje jak jugozapadnjak, a od utorka često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima. Temperatura zraka bit će u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj. Od srijede većinom suho, ali još hladnije, uz jutarnje minuse diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora, a i najviša dnevna temperatura zraka u mnogim će mjestima biti kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj studenoga i početkom prosinca. 


“U prva dva dana novoga tjedna prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a u utorak, uglavnom u gorju, može pasti i malo snijega. U srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu tjedna. Ipak, bit će postupno hladnije, pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza.




Na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini tjedna, piše HRT.