Vremenska prognoza

Vakula najavljuje novu promjenu vremena: Bit će hladno, a snježnih pahulja može biti i na obali

P. N.

Zoran Vakula / Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Zoran Vakula / Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL



Danas će biti još relativno toplo, a na Jadranu uz mjestimice jaku buru, zatim sve hladnije, a osim temperature i vjetra zimskom će ugođaju tijekom tjedna sve češće pridonositi i snijeg, osobito na kopnu, pišu Zoran Vakula i Tomislav Kozarić za HRT.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom u prvom dijelu dana još mjestimice malo kiše, a zatim će biti djelomice sunčano. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, osobito u Baranji sredinom dana i jači. Najviša temperatura oko 9 °C, a najniža od 0 do 3 °C. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i ponegdje moguću kratkotrajnu slabu kišu, koja se ujutro može i smrzavati na hladnoj podlozi. Vjetar uglavnom slab sjeverozapadni, a najniža temperatura od -1 do 2 °C.


U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu također promjenljiva naoblaka uz mogućnost lokalno slabe kiše, osobito prema otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak i bura, uz malo i umjereno valovito more. Jutarnja temperatura prilično neujednačena, u gorju negativna uz mogućnost poledice. Dnevna u gorju oko 6 °C, na moru oko 13 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom suho i djelomice sunčano. Nakon sjeverozapadnjaka, zapuhat će umjerena do jaka bura, uz većinom umjereno valovito more. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko 0 °C, a na obali i otocima između 7 i 10 °C.




Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena i jaka bura, osobito u drugom dijelu dana, a more će biti umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura duž obale oko 9 °C, a najviša dnevna oko 14 °C.


U utorak i srijedu u unutrašnjosti djelomice sunčano, a ponajprije u utorak na istoku moguće su još slabe oborine na granici kiše i snijeg koje se ujutro mogu smrzavati na hladnom tlu. U četvrtak porast naoblake, u Lici i unutrašnjosti Dalmacije i snijeg, a zatim se vjerojatnost snijega znatno povećava i u ostalim krajevima, pri čemu se ne smije isključiti mogučnost i većih količina. Jutra će biti hladnija, uz mraz i mjestimičnu maglu. I dnevna temperatura u padu, osobito prema kraju tjedna, uz sjeveroistočni vjetar.


Na Jadranu do srijede uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz slabljenje bure koja će u srijedu u Dalmaciji okrenuti na istočnjak i jugo. U četvrtak jače naoblačenje s kišom osobito u Dalmaciji, a bura i istočnjak će jačati pa snježne pahulje mogu donositi i na obalu. Od petka je velika vjerojatnost oborina duž cijele obale ponegdje i obilnije. Temperatura zraka u postupnom padu, pa će hladno biti i na Jadranu.