Vremenska prognoza

Vakula najavljuje: Olujna bura snježne pahulje donosi do mora

Portal Novilist.hr

Foto Wxcharts.eu

Foto Wxcharts.eu

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito, uz većinom umjerenu i jaku buru, podno Velebita mjestimice i olujnu



RIJEKA Unatoč hladnoći i često jakoj buri, kao i u subotu, i u nedjelju će vrijeme u većini krajeva biti znatno povoljnije nego početkom novoga tjedna. Na kopnu će već potkraj nedjelje te osobito u ponedjeljak i utorak biti susnježice i snijega, i to ne samo u gorju, gdje nikako ne krećite na put bez zimske opreme, posebice ne u utorak, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


Probleme će stvarati i vjetar, osobito u utorak, kada će na sjevernom Jadranu puhati ponovno jaka i olujna bura, na udare vjerojatno i orkanska, koja će snježne pahulje donositi ponegdje i do mora, a prema jugu često jako i olujno jugo, pri čemu će u mnogim mjestima biti i obilnije kiše.


Hladno i vjetrovito


Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno do znatno oblačan. Ponegdje može biti slabe susnježice i snijega. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -2 do 2 °C, a najviša dnevna od 3 do 6 °C.




Podjednako – još relativno stabilno i uglavnom suho – bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osim oblake u mnogim mjestima biti i sunčanih razdoblja, a i slabog do umjerenog sjeveroistočnjaka.


U gorskim krajevima većinom oblačno, uz mogućnost za ponegdje slabe oborine na granici kiše i snijega. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito, uz većinom umjerenu i jaku buru, podno Velebita mjestimice i olujnu. Najniža jutarnja temperatura zraka uz more od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti od -2 do 3 °C, a najviša dnevna od 7 do 12 °C, u gorju 0 do 3 °C.


Foto Wxcharts.eu


Foto Wxcharts.eu



U Dalmaciji malo toplije nego na sjeveru, ali ne i od prosjeka za sredinu studenoga. Prevladavat će sunčano, uglavnom u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka. Puhat će većinom umjerena i jaka bura, mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima. Najniža temperatura od 2 do 5 °C, uz more 5 do 9 °C, a najviša 11 do 14 °C, u unutrašnjosti oko 10 °C.


Na jugu Hrvatske još malo toplije, ali većinom i oblačnije, uz mogućnost za mjestimice malo kiše. Puhat će većinom slaba do umjerena bura, prijepodne još ponegdje i jaka, i s olujnim udarima. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 9 °C, a najviša dnevna od 11 do 15 °C.


Kiša, snijeg, bura


Početkom novoga tjedna u unutrašnjosti većinom oblačno, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak. U ponedjeljak će u većini krajeva biti slabe susnježice i snijega, a u utorak će snijeg biti češći i obilniji, uz stvaranje snježnog pokrivača, i to ne samo u gorju. Ponegdje je moguća i ledena kiša, osobito u Lici. Od srijede malo manje hladno, uz sve manje snijega, ali će još mjestimice biti kiše.


Foto Wxcharts.eu


Foto Wxcharts.eu



Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano i još uglavnom suho. U utorak većinom oblačno, uz povremenu kišu, koja gdjegod može biti i obilnija. Na sjevernom je dijelu i velika vjerojatnost mjestimičnog snijega nošenog jakom i olujnom burom, ponegdje na udare i orkanskom, dok će u Dalmaciji puhati jako i olujno jugo. Od srijede više sunčanog vremena i slabiji vjetar, ali još ne posvuda i sasvim suho, piše HRT.


Snijeg u JI Europi


Severe Weather Europe uz najavu snijega u jugoistočnoj Europi u iduća četiri dana donosi  kartu u kojoj je vidljivo kako će u gorskim dijelovima Hrvatske biti šest do osam centimetara snježnog pokrivača. Snijeg se očekuju i u gorju u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i dijelovima Slovenije, najavljuje Severe Weather Europe.