Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Obračun s medijima

VOLI SE SUDOVATI Zagrebački rektor Damir Boras tužio i antifašistkinje

Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište. Nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice - Damir Boras /Snimio Darko JELINEK
Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište. Nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice - Damir Boras /Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 7:24 2017-12-14T07:24:00+01:00

Mreža antifašistkinja Zagreba pisala je o problemu Hrvatskih studija, rektor Boras zahtijevao je demantij koji je i objavljen, no Mreža je ipak završila na sudu. Rektor je jučer najavio i  mogućnost povlačenja tužbe protiv studenta Luke Kovača  

ZAGREB   Student Luka Kovač samo je kolateralna žrtva obračuna s medijima u koji se upustio zagrebački rektor Damir Boras. To je jučer indirektno priznao i sam, rekavši kako je cilj podizanja tužbe zapravo bio pokazati medijima da ne mogu samo tako izokretati činjenice, a hipotetske izjave, kakva je bila i ona Lukina, pretvarati u činjenične.

Rektor Boras, međutim, nije tužio samo studenta Hrvatskih studija, već redom i medije koji nisu objavili demantij, pa i one koji su to učinili, ali mu se način objave nije svidio...

Sporni demantij

Tako se među tuženima našla i Mreža antifašistkinja Zagreba (MAH), koja je zbog teksta o Hrvatskim studijima pod naslovom »Propadanje rektorova protektorata« najprije dobila zahtjev za objavom demantija, a onda i tužbu zbog – načina na koji je demantij objavljen.

Riječ je o tekstu Anje Grgurinović objavljenom 12. listopada na stranicama portala MAH, a govori o krizi na Hrvatskim studijima, njenim uzrocima i okolnostima.

Nedugo nakon objave tog teksta, portalu je stigao zahtjev Sveučilišta u Zagrebu za demantijem, koji su i objavili 25. listopada s naslovom »Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u«. Demanti je objavljen u cijelosti, no redakciji je nakon nekoliko tjedana ipak stigla i sudska tužba...

»Umjesto da se bavi pitanjima od prijeke važnosti za samo Sveučilište i njegove studentice i studente, rektor  Boras je očito odlučio detaljno pratiti medijske objave te reagirati na svaku koja na bilo koji način propituje nepravilnosti koje se na Sveučilištu događaju te pritom potpuno svojevoljno i netransparentno trošiti financijska sredstva Sveučilišta. I to, naravno, u jeku kampanje za izbore za rektora Sveučilišta u Zagrebu, koji se trebaju provesti za nekoliko mjeseci«, komentar je uredništva portala MAH na aktualne sudske tužbe.

Tužba protiv Luke Kovača, navode, vrhunac je farse koja traje već nekoliko tjedana, a postupanje vodstva Sveučilišta u Zagrebu za najoštriju je osudu jer ne samo da se uopće ne bavi pitanjima kvalitete studija ili materijalnog statusa studentica i studenata, već guši slobodu bilo kakvog kritičkog propitivanja koristeći pritom najniže moguće metode zatrašivanja.

»Izražavamo punu solidarnost s tuženim studentom Lukom Kovačem te svim drugarskim medijima i novinarima koji su na isti način napadnuti, uz poruku da ovakvo nešto neće tako lako proći«,  poručili su iz MAH-a i upozorili da u slučaju tužbe protiv nezavisnog medija takva tužba može završiti i njegovim gašenjem.

Medijsko »izvrtanje«

Rektor Damir Boras nagovijestio je jučer mogućnost povlačenja tužbe protiv studenta Kovača koja je izazvala konsternaciju u akademskoj zajednici. Potez uprave Sveučilišta i studenti i profesori nazvali su opasnim presedanom, pokušajem zastrašivanja studenata koji žele izraziti mišljenje, ali i izrazom zlouporabe moći. U tužbi se od Kovača traži naknada štete nanešene ugledu sveučilišta od 20.000 kuna.

Na kritike da je slučaj trebalo rješavati na Sveučilištu, a ne na sudu, Boras odgovara da se tužba, za razliku od postupaka na sveučilištu, »uvijek može prekinuti«.  

– Tijela sveučilišta su nezavisna i jednom kad se pokrene postupak mogu nastati teške posljedice po studenta, a tužba se uvijek može prekinuti i to je to. Tužba je nastala zato što su moji odvjetnici tražili da se objavi ispravak. Jedne novine su to odbile i onda postupak ide tako da ništa ne možete ostvariti ako ne tužite sve koji su involvirani – pojasnio je Boras koji tvrdi da je često na udaru »medijskog izvrtanja stvari«.

– Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište, kazao je Boras i dodao kako može reći da »nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice«, veli Boras, kojem je ovo samo jedan u nizu spornih poteza kojima je izazvao revolt značajnog dijela akademske zajednice.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.