Zagađenje vode

VODA U BRODU I DALJE NEUPOTREBLJIVA: Ovo je vrlo ozbiljna situacija, ali to je nešto što se događa u svijetu

Hina

snimio Ivica Galović / PIXELL

snimio Ivica Galović / PIXELL

Na upit novinara slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara objasnio je što se događa na mjestu ekološkog incidenta. Duspara je rekao kako je uklonjena zemlja s cijevi produktovoda i da iz njih izlazi tekućina - tri kubična metra u dva sata. "Sanacija se odvija pod nadzorom inspekcije, uzeti su uzorci tla. Provodi se i kriminalistička istraga, a ako curi sad, za očekivati je da je curilo cijelo vrijeme", rekao je Duspara.



Prema rezultatima analize vode s vodocrpilišta Jelasa kod Slavonskoga Broda, pada razina ugljikovodika, no voda i dalje nije za piće i prehranu, rečeno je na zajedničkoj sjednici Stožera za civilnu zaštitu grada i Brodsko-posavske županije.


Podatak je gradonačelniku Mirku Duspari i županu Danijelu Marušiću stigao noćas iz Zagreba, a dostavilo ga je međuresorno stručno povjerenstvo.


Na sjednici Stožera bio je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.




“Rezultati se odnose na analizu uzoraka vode uzetih na vodocrpilištu Jelasu, u vodospremama i na vodoopskrbnoj mreži, koji su analizirani u službenim laboratorijima”, rekao je brodsko-posavski župan Marušić i dodao da su danas na istim mjestima ponovno uzeti uzorci vode koji su poslani na analizu u službene laboratorije, a rezultati će biti poznati sutra.


Župan je objasnio da u dopisu nisu navedene brojčane vrijednosti o prisutnosti ugljikovodika, nego se samo navodi da je prisutan trend pada razine. Stručno povjerenstvo stožerima civilne zaštite dodatno je istaknulo da u analiziranim uzorcima nisu pronađeni benzen, toluen, ksilen i etilbenzen, za koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila najviše dopuštene koncentracije i navodi da ih je potrebno pratiti u takvim situacijama.


“Ovo je vrlo ozbiljna situacija, sve državne službe su poduzele potrebne mjere. S pitkom vodom u Hrvatskoj nije bilo ovakve situacije, ali to je nešto što se događa u svijetu”, rekao je Lozančić nakon sastanka Stožera.


Na upit novinara slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara objasnio je što se događa na mjestu ekološkog incidenta. Duspara je rekao kako je uklonjena zemlja s cijevi produktovoda i da iz njih izlazi tekućina – tri kubična metra u dva sata.


“Sanacija se odvija pod nadzorom inspekcije, uzeti su uzorci tla. Provodi se i kriminalistička istraga, a ako curi sad, za očekivati je da je curilo cijelo vrijeme”, rekao je Duspara.


Dodao je da je stanje na terenu stabilno i da se voda redovito dostavlja na opskrbna mjesta. Stožeri civilne zaštite pripremaju spremnike koji će biti napunjeni vodom za potrebe škola koje počinju sljedeći tjedan. Danas su u Slavonski Brod stigle dvije dodatne cisterne koje su dostavile Hrvatske autoceste.



Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje, a izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.


Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima.


Jučer ujutro su počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, a Brođani i stanovnici okolnih općina vodu trebaju dobiti za 15 dana.


Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak, 2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je konferenciji za novinare održanoj danas popodne, na kojoj je, uz ministra Ćorića bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Ministar Kujundžić kazao je da su samo u jednom slučaju pronađeni ugljikovodici te da zbog toga neće biti štete za zdravlje, dok štetne tvari poput benzena nisu ni jednom pronađene.


Ministar Ćorić nije želio na upite novinara komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare na njegov račun, naglasivši kako način na koji Duspara govori nije na razini njegove komunikacije.


No, ministar je izvijestio da u vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen iako je to trebalo učiniti još 2010. godine. Upitan tko je za to odgovoran podsjetio je kako je to vodocrpilište u nadležnosti grada Slavonskog Broda.


Istragu o ekološkom incidentu provode Policijska uprava brodsko-posavska u suradnji s Državnim odvjetništvom, napomenuo je.


Ministar Ćorić također je rekao kako će trebati petnaestak dana da se Slavonski Brod spoji na vodocrpilište u Sikirevcima, čime će u većoj mjeri biti zadovoljene potrebe za vodom dok će kapacitet od 300 metara u sekundi biti osiguran za 3 mjeseca.


Također je rekao da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja.



Kako je priopćeno na službenim stranicama Grada, jutros su njegovi predstavnici došli na mjesto prošlotjedne ekološke katastrofe u pratnji laboranata iz neovisnog laboratorija za ekološka ispitivanja kako bi uzeli dubinske uzorke onečišćene zemlje. Kako se ističe, tom se prilikom dogodio izgred jer su predstavnici Croduxa u pratnji policije pokušali spriječiti neovisno ispitivanje tla te udaljiti gradske predstavnike.


Gradske vlasti tvrde da je otkopavanje zemlje na dubini na kojoj je produktovod otkrilo da benzin cijelo vrijeme neometano curi u zemlju na vodozaštitnom području. “Samo u dva sata u zemlju je iscurilo oko tri kubika benzina, a ekološki incident i puknuće produktovoda dogodili su se prije šest dana”, stoji na interentskom stranici Grada Slavonskoga Broda.