Kasnimo, jako

VEĆINA OTPADA I DALJE NA DEPONIJE: I dalje ne recikliramo, i dalje nam prijete kazne

Bojana Mrvoš Pavić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Pet godina od Zakona o održivom gospodarenju otpadom, u Hrvatskoj se 77 posto otpada još uvijek odlaže na deponije



ZAGREB Punih pet godina, od donošenja Zakona o održivom gospodarenju otpadom 2013., gradovi i općine imaju obavezu odvojenog prikupljanja otpada, pri čemu do 2020. godine moramo odvojeno prikupljati i slati na reciklažu polovinu otpadnog papira, plastike, stakla i metala. Mi smo, međutim, još uvijek u fazi pripreme, i prijete nam velike europske kazne ako ne ispoštujemo rokove. Dokaz da je moguće ispuniti zadane ciljeve su Čakovec, Prelog i Krk, Crikvenica, koji već danas odvajaju više od 50 posto, i koji nisu čekali da im se kaže što treba činiti, nego su odmah nakon stupanja zakona na snagu prionuli na posao.


Progledavanje kroz prste


S druge strane, od 555 jedinica lokalne samouprave 65 ih još uvijek nije donijelo niti Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, za koju je rok bio 1. veljače ove godine. Velika većina od 490 JLS-ova je odluku donijela, no očito je da država gradovima i općinama, iako sankcije za to postoje, još uvijek progledava kroz prste jer i sama kasni. Tek će u rujnu ove godine, dakle četiri mjeseca prije roka za sanaciju odlagališta, i s 2020. pred vratima, biti raspisan javni poziv za EU sufinanciranje nabave vozila i natječaj za izgradnju postrojenja za sortiranje, odvojeno prikupljanje otpada i obradu odvojeno prikupljenog biootpada. od 1. siječnja 2019. godine, naime, više neće biti moguće odlaganje otpada na odlagališna kakva danas poznajemo te odlagališta moraju biti sanirana i u konačnici zatvorena.



U Ministarstvu zaštite okoliša ne odgovaraju na pitanje hoće li Hrvatska općenito zadovoljiti cilj odvojenog prikupljanja 50 posto određenih vrsta otpada do 2020. godine. U proteklih su godinu dana, kažu, objavljeni javni pozivi vrijedni 1,15 milijardi kuna, čime je za njih ova godina, napominju, »potvrđena kao godina izgradnje infrastrukture«. 





I s 490 donesenih odluka o gospodarenju otpadom u gradovima i općinama, tek slijedi proces implementacije novog sustava – gradnja reciklažnih dvorišta, sortirnica i ostalih kapaciteta, nabavka kanti i vozila, edukacija komunalnih tvrtki i građana. Pet godina od pripisivanja obaveze odvajanja otpada, u Hrvatskoj se 77 posto komunalnog otpada još uvijek odlaže na deponije. Na raspolaganju za novi sustav Hrvatska ima 475 milijuna eura, odnosno 3,6 milijardi kuna iz EU fondova. Do 15. listopada ove godine traje javni poziv za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta, vrijedan 284,5 milijuna kuna, po kojem je do sada dodijeljeno 177 milijuna kuna bespovratnih sredstava.


Nabava spremnika


Nadalje, 365 milijuna kuna na raspolaganju je za nabavu spremnika – u travnju ove godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio poziv na iskaz interesa za nabavu spremnika za papir, staklo, metal, plastiku, tekstil, biootpad te kompostere i spremnika za reciklabilni otpad (spremnici za više vrsta otpada). Javilo se 420 gradova i općina koji su prijavili potrebu za gotovo 1,5 milijuna spremnika procijenjene vrijednosti oko 377 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se iz EU-a financira 85 posto, a preostalih 15 posto iz proračuna JLS-ova. U tijeku je, kažu u Ministarstvu, izrada ugovora s jedinicama lokalne samouprave kojima su odobreni zahtjevi. Zagrebačka skupština je, primjerice, taj ugovor prihvatila prije nekoliko dana pa će glavnom gradu otići pojedinačno najveći novac namijenjen kupovini spremnika – oko 63 milijuna kuna, dok će 12 milijuna Zagreb još osigurati sam. Nabavljeno će biti više od 64 tisuće novih spremnika, što je deset puta više u odnosu na broj spremnika koje Zagreb ima danas. Plan je metropole, međutim, do 2020. godine stopu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada povećati za četiri posto, čime se, znači, trenutačni postotak odvajanja od 25 posto neće značajno povećati, a pogotovo neće dosegnuti 50 posto.