VARAŽDIN I ŽUPANIJA BIRALI POZNATO: Čehoku grad, Čačiću županija

Hina

foto: wikipedia

foto: wikipedia

Ništa nije neočekivano. Naše ankete bile su potpuno jasne i za prvi i drugi krug koje su govorile 55:45. To je bilo teško stići iako je bilo jako puno faktora koje ne možete predvidjeti, a to je realna činjenica da HDZ nije imao svojeg kandidata, a SDP je svojega izgubio, ustvrdio je Čačić,



VARAŽDIN – Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić s osvojenih 52,57 posto glasova varaždinski je župan u ovome mandatu koji je nakon objave izbornih rezultata rekao da je pobjedu i očekivao, a sada očekuje i da će se Varaždinska županija vratiti na poziciju lidera Hrvatske.


U isto vrijeme, Ivan Čehok vraća se na mjesto gradonačelnika Varaždin, odlučili su birači u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora.


Čehok je kao kandidat grupe birača dobio 68,5 posto glasova, a protukandidat kojeg su podržali SDP, HNS, HSS, HSU i Hrvatski laburisti Alen Kišić 27,76 posto.




Radimir Čačić izjavio je da su rezultati ankete govorili o njegovoj pobjedi iako je bilo nekih nepredvidivih faktora.


– Ništa nije neočekivano. Naše ankete bile su potpuno jasne i za prvi i drugi krug koje su govorile 55:45. To je bilo teško stići iako je bilo jako puno faktora koje ne možete predvidjeti, a to je realna činjenica da HDZ nije imao svojeg kandidata, a SDP je svojega izgubio, ustvrdio je Čačić, zahvalivši svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za njega. Dodao je da očekuje suradnju svih u županiji.


– Očekujem apsolutno suradnju svih na projektima koji ovog trenutka čekaju da se pokrenu. Predugo smo stajali. Očekujemo maksimalnu suradnju i s Vladom. Očekujem da se Varaždinska županija vrati na poziciju lidera Hrvatske, rekao je Čačić. Najavio je da će prvo pogledati kakva je stvarna situacija s projektima, a nakon toga kreću dogovori o suradnji. Poziv je uputio svima i HNS-u.


S Ivanom Čehokom, novim varaždinskom gradonačelnikom, suradnja nije upitna rekao je Čačić i ocijenio da se u Varaždinu najviše napravilo kada je on bio župan (2005.-2008.), a Čehok gradonačelnik.


Dodadašnji župan Štromar je čestitao Čačiću riječima da, iako je izlaznost bila vrlo mala, on je dobio više glasova i bit će novi župan.


Ivan Čehok pobijedio je kao kandidat grupe birača, s 68,5 posto glasova dobivenih glasova, a protukandidat kojeg su podržali SDP, HNS, HSS, HSU i Hrvatski laburisti Alen Kišić dobio je 27,76 posto glasova. Glasovalo je 41,56 posto birača.


»Očekivali smo pobjedu 70 prema 30 posto. Vi možete građane neko vrijeme držati u zabludi. Imao sam protukandidate koji su pričali neistine punih šest godina. Ali sve te zablude, neistine, laži, to vam ne može izgraditi vrtiće, popraviti škole, donijeti nova radna mjesta. Građani znaju i sjećaju se kako je bilo mojih deset godina i vidjeli su da sad šest godina nije bilo ništa, da se nije pomaklo s mjesta«, izjavio je Čehok nakon izborne pobjede dodavši da je u zadnje vrijeme puno mladih ljudi otišlo, te da je grad izgubio prepoznatljivost u gospodarstvu.


»Normalno je da građani kažnjavanju one koji su do sada vladali, SDP i HNS. Građani vjeruju ljudima koji donose homogenost, koji su kohezivan čimbenik, a ne onima koji su sve razjedinili i posvađali, gledali svoje uske stranačke interese. Pružam ruku suradnje i onima koji su nas pljuvali jer nam treba suradnja. Moramo početi raditi u Gradskom vijeću, Varaždin nema vremena čekati«, poručio je Čehok.


Protukandidat Alen Kišić nazvao je Čehoka i čestitao mu na izbornoj pobjedi, a svoj poraz prokomentirao je riječima da volju većine treba poštovati i da su građani više percipirali pozitivno u Čehokovom bivšem mandatu u odnosu na aktualne sudske procese. Za ponuđenu suradnju rekao je da će je razmotriti stranačka tijela.


Čehok je bio gradonačelnik Varaždina od 2001. do 2011. godine, kada je dao ostavku iz istražnog zatvora zbog optužbi da je oštetio Grad za višemilijunske iznose u nekoliko slučajeva. Sudski procesi su još u tijeku.