Porezne prevare

Ured za sprečavanje pranja novca istražuje i financiranje terorizma: Pod lupom sedam slučajeva

Jagoda Marić

U osam mjeseci Ured za sprečavanje pranja novca otvorio je 310 predmeta u kojima se sumnjalo na pranje novca ili financiranje terorizma / Foto NL arhiva

U osam mjeseci Ured za sprečavanje pranja novca otvorio je 310 predmeta u kojima se sumnjalo na pranje novca ili financiranje terorizma / Foto NL arhiva

Zasad je domaćim i međunarodnim institucijama na procesuiranje predano 198 predmeta zbog sumnje u pranja novca te sedam zbog sumnje u financiranje terorizma



ZAGREB – U nešto manje od osam mjeseci, od 22. siječnja do 11. rujna ove godine, Ured za sprječavanje pranja novca otvorio je 310 predmeta u kojima se sumnjalo na pranje novca ili financiranje terorizma. Na kraju je od tog broja zasad 205 slučajeva predano domaćim ili međunarodnim institucijama na daljnje postupanje i procesuiranje, a među njima se za sedam slučajeva sumnja da se tiču financiranja terorizma. Za preostalih 198 predmeta Ured se zasad zadržao samo na pranju novca.


Podaci su to iz izvješća što ga o svom radu, na 1.779 stranica, svojim nasljednicima ostavlja vlada Tihomira Oreškovića, a u dijelu koji se tiče rada Ministarstva financija jedno je poglavlje tako pripalo i aktivnostima Ureda za sprječavanje pranja novca. Naravno, ni slučajevi, a ni osobe koje su uključene bilo u pranje novca, bilo u financiranje terorizma u tom se izvješću poimence ne spominju. U izvješću o radu koji je na odlasku izradila vlada Zorana Milanovića stoji da je Ured za sprječavanje pranja novca u četiri godine otvorio 1.559 slučajeva u kojima se sumnja na pranje novca, ali se posebno ne navode slučajevi koji su završili sumnjom na financiranje terorizma.


Suradnja s inozemstvom


Uz to Ured je u ovoj godini izdao i 65 naloga da se privremeno na 72 sata zaustave sumnjive transakcije ukupno vrijedne nešto više od 49 milijuna kuna, a banke su dobile 55 naloga za stalno praćenje financijskog poslovanja svojih stranaka. Financijsko obavještajna jedinica koja u sklopu Ureda surađuje s inozemnim kolegama u 60 je slučajeva zatražila informacije ili postupanje u čak 24 zemlje, a istovremeno su iste zamolbe stigle u Ured 74 puta iz 30 zemalja.





PRANJE NOVCA FIKTIVNOM TRGOVINOM ZLATOM – 630 milijuna kuna


PREVARE AUTOMOBILIMA – 80 milijuna kuna


PREVARE SA ŽITOM – 70 milijuna kuna



Zanimljivo je da se u izvješću posebno pohvalno govori o rezultatima Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, takozvanog poreznog Uskoka, koji je bio predmet spora između ministra financija Zdravka Marića koji je planirao njegov povratak u Poreznu upravu i Mosta koji je inzistirao da to ostane samostalan sektor. Tako se ističe da se način rada tog Sektora pokazao efikasnim te da je u godinu i pol rezultirao brojnim analizama koje su postale dio kaznenih predmeta kao i sa šest podnesenih i prihvaćenih kaznenih prijava.


Važan sektor


– Sektor predstavlja centralnu analitičku jedinicu na razini RH zbog čega uspijeva otkriti prijevarna društva iz područja PDV-a u vrlo ranoj fazi i zaustaviti štetu za državni proračun. Sektor povezuje prijevare iz različitih poreznih ureda na nacionalnom nivou. Otkrivene su neke od najvećih poreznih prevara, primjerice, slučaj najvećeg pranja novca fiktivnom trgovinom zlatom vrijedan 630 milijuna kuna, prevare automobilima u vrijednosti 80 milijuna kuna, prevare sa žitom u vrijednosti 70 milijuna kuna – stoji u Vladinom izvješću.


U razdoblju od 22. siječnja do 11. rujna ove godine zaprimljen je i riješen 421 predmet.


Ističe se iznimno dobra i učinkovita suradnju s USKOK-om, uslijed čega je podneseno i prihvaćeno pet kaznenih prijava, pokrenuto pet istraga od strane USKOK-a i podignuta prva optužnica. U tim je predmetima obuhvaćeno više od 335 milijuna kuna nepripadne imovinske koristi ili oštećenja proračuna.