Zaštititi interese djeteta

Ured pravobraniteljice o slučaju desetogodišnjakinje: Zbog odbijanja liječenja djeteta moguće oduzimanje roditeljske skrbi

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta



ZAGREB Vezano uz slučaj majke koja odbija liječenje svoje teško oboljele kćeri u Klaićevoj bolnici, iz Ureda pravobraniteljice za djecu tumače da u takvim slučajevima roditeljima prijeti oduzimanje skrbi, a djetetu se dodjeljuje posebni skrbnik, no ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje da s tom mjerom ne treba žuriti te smatra da će se »sve riješiti u razgovoru s roditeljima«.


U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta, ističu u Uredu pravobraniteljice nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da se liječnici Klaićeve bolnice žale kako već više od mjesec dana vode bitku s majkom desetogodišnje djevojčice koja ne dozvoljava da njezino dijete, koje boluje od osteosarkoma, primi kemoterapiju.


Obavijestiti centar za socijalnu skrb


Zdravstvena ustanova, tj. bolnica dužna je u takvom slučaju bez odgode obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb o tome da roditelj odbija liječenja djeteta, odgovaraju Iz Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.




Napominju i da su se u svome radu više puta susreli sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su ugrozili djetetovu dobrobit i postojala je opasnost da se izgubi dragocjeno vrijeme u borbi protiv teške bolesti.


U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta.


Ovisno o procjeni situacije, prema roditeljima se mogu pokrenuti i postupci iz domene obiteljsko-pravne zaštite, primjerice, upućivanje roditelja na savjetovanje, nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi ili teže mjere koje uključuju ograničavanje ili oduzimanje roditeljske skrbi.


Iz Ureda podsjećaju da i Zakon o zaštiti prava pacijenata omogućuje liječenje djeteta bez roditeljskoga pristanka, kad je potrebna neodgodiva medicinska intervencija čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje djeteta ili bi izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja. Odluku o tome može donijeti sama zdravstvena ustanova, poručuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.


Najavili odlazak na liječenje u Tursku


Po pisanju Jutarnjeg lista majka desetogodišnje pacijentice, oboljele od raka kostiju, već više od mjesec dana ne dozvoljava korištenje kemoterapije i magnetske rezonance u liječenju svoga djeteta.


Istovremeno, najavljuje odlazak na liječenje u Tursku, a na Facebooku je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za liječenje djevojčice u kojoj je prikupljeno više od 800.000 kuna.


Slučaj majke koja odbija da se njezinu kćer liječi po propisanom protokolu, a koji je u lijekovima izjednačen s europskim, komentirao je u ponedjeljak i ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom potpisivanja ugovora o nabavi prvog robotskog kirurškog sustava u Hrvatskoj.


»Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena«, rekao je ministar komentirajući pokušaj majke da spriječi liječenje u Klaićevoj teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje.


Dodao je i kako će prvo skupiti više informacija i pokušati pomoći i djevojčici i majki.


Što se tiče mogućnosti da se djevojčicu liječi u inozemstvu, kaže kako je za to potrebna suglasnost HZZO-a koji po potrebi organizira i prijevoz, uključujući specijalne zrakoplove.


Misli i da ne treba trčati sa zakonskom mogućnošću oduzimanja skrbi majci te da će se uz razgovor i objašnjenja »sve to otkloniti«.