Splitska koalicija

Umjesto krošea – koalicija: Kerum pozvao da se sve ružno zaboravi, Opara kaže da neće

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

»HDZ je ima 11 vijećnika u Gradskom vijeću a mi osam, zajedno imamo većinu i možemo raditi dobre poslove. a mislim da će to biti partnerski odnos koji će donijeti dobro gradu Splitu i njegovim građanina,« rekao je Kerum Dodao je da će u radu budućeg splitskog Gradskog vijeća sudjelovati kao vijećnik.



SPLIT – Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum u ponedjeljak je izjavio kako će koalicija njegove stranke s HDZ-om u Splitu biti na dobrobit grada te da Split ne može biti talac neugodne predizborne retorike između njega i Andre Krstulovića Opare (HDZ) u utrci za splitskog gradonačelnika.


»Sve što je bilo u kampanji ružno i lijepo treba zaboraviti, jer grad Split i njegovi građani ne mogu biti taoci– ni Keruma, ni Opare, ni bilo koga. To znači da moramo surađivati,« izjavio je Kerum nakon današnje odgode konstituiranja Gradskog vijeća (GV) odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li se prebrzo zaboravile uvrede iz predizborne kampanje.


Po njegovim riječima, takva predizborna retorika nije ništa čudno nego je uobičajeno i to se, događalo i događat će se.




»HDZ je ima 11 vijećnika u Gradskom vijeću a mi osam, zajedno imamo većinu i možemo raditi dobre poslove. a mislim da će to biti partnerski odnos koji će donijeti dobro gradu Splitu i njegovim građanina,« rekao je Kerum Dodao je da će u radu budućeg splitskog Gradskog vijeća sudjelovati kao vijećnik.


Na novinarski upit što HGS traži od HDZ-a u pregovorima o koaliciji i što će dobiti, Kerum je rekao :»Ništa nećemo dobiti i ništa ne tražimo, samo tražimo da grad funkcionira, jer grad još nema proračuna za 2017. godinu a treba krenuti dalje u razvoj. To je bitno za grad i građane Splita,« poručio je Kerum.


Na upit od čega neće odustati iz svojeg predizbornog programa, Kerum je odgovorio: »Od istine nikad nisam odustao, niti ću.«


Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSLS-a Petar Škorić je novinarima rekao kako je on kao predsjednik pobjedničke koalicije u Splitu ovlašten da osigura natpolovičnu većinu u novom sazivu GV-a kako bi se novoizabranom gradonačelniku Andri Krstulović Opari i njegovim suradnicima omogućilo funkcioniranje te da su u sklopu toga i njegovi pregovori s HGS-om.


»Ovdje nije riječ o trovačkom sporazumu nego o programskoj platformi na kojoj će se temeljiti rad vlasti i Gradskog vijeća u iduće četiri godine,« rekao je Škorić. Naglasio je kako su pregovori u »završnoj fazi,«, a da se neke stvari detaljno dogovaraju kako ubuduće ne bi bilo nesuglasica.


Kerum predlaže Šundova za predsjednika Gradskog vijeća


»U pregovorima smo otvorili pitanja našeg programa i elemenata iz programa HGS-a kako bismo ih inkorporirali u zajednički program. Također smo otvorili i pitanja definiranja proračuna i razvojnih projekata koje ćemo ugraditi u gradske proračune za 2017. i 2018. godinu. To su ozbiljnija pitanja od kadrovskih,« kazao je Škorić. Pri tomu je dodao kako će i kadrovska pitanja biti razmatrana, ali ona nisu ključna. Po njegovim riječima Kerum mu je predložio da budući predsjednik splitskog Gradskog vijeća bude Jure Šundov (HGS).


»Jure Šundov je moj ratni suborac i o tom Kerumovom prijedlogu još ćemo razgovarati ali siguran sam da ćemo pronaći načina za usklađivanje djelovanja kako bi se omogućilo funkcioniranje Gradskog vijeća,« kazao je Škorić.


Na upit je li teško pregovarati s Kerumom, Škorić je rekao kako njemu to osobno nije teško te da HDZ poštuje opciju HGS-a i izborne rezultate koje je ta stranka ostvarila na lokalnim izborima u Splitu. Po njegovim riječima u pregovorima između HDZ-a i HGS-a nema posebnih kompromisa jer je HDZ s 11 vijećnika pobjednik izbora u Splitu a HGS je s 8 vijećnika drugoplasirana stranka. »Mi dogovaramo svoje međusobne odnose,« dodao je.


Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara novinarima je rekao kako gradska uprava nakon nedavnih lokalnih izbora radi »s poteškoćama« jer Split još nema proračuna za 2017. godinu.


Krstulović Opara za Split voljan svašta istrpjeti: Osobno dopustite meni da neke stvari ne zaboravim


Komentirajući Kerumovu izjavu da treba zaboraviti neugodnu retoriku iz predizborne kampanje i odgovarajući na upit je li on zaboravio tu retoriku, Krstulović Opara je odgovorio niječno.


Na novinarski upit odgovorio je da se danas pozdravio sa svim novoizabranim vijećnicima u Gradskom vijeću, uključujući i Željka Keruma.


Konstituiranje splitskog Gradskog vijeća odgođeno za 17. srpnja na zahtjev splitskog HDZ-a i HGS-a radi dodatnih pregovora dviju stranaka o sklapanju koalicije potrebne za natpolovičnu većinu. Vijeće ima 35 vijećnika, a poslijeizbornom koalicijom HDZ i HGS-a imali bi 19 vijećnika.