Ptičja gripa

Uklonjeno 800 kilograma uvezene puretine: U Hrvatsku dopremljeno i meso sa ‘zaražene farme’ u Mađarskoj

Ljerka Bratonja Martinović

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Pojava koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća, a izazvao je nekoliko smrtnih slučajeva u Aziji, s virusom ptičje gripe nema nikakve veze, podsjećaju u HZJZ-u. Riječ je o potpuno drukčijem virusu, čiji se uzročnik još uvijek ne zna, a tek je ovih dana zabilježen prijenos s čovjeka na čovjeka. Većina zaraženih smatra da se zarazila u blizini veletržnica gdje se nalaze žive životinje, ali mnogo više od toga se ne zna.



ZAGREB – Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačala je kontrolu biosigurnosnih mjera na farmama na području Hrvatske koje drže perad, nakon što je u istočnoj Europi zabilježen porast visoko patogene ptičje gripe H5N8 s više od 10 prijavljenih slučajeva u četiri zemlje EU-a: Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Sumnja na zaraženo meso pojavila se i u Hrvatskoj, zbog čega je uklonjeno više od 800 kilograma mesa peradi iz uvoza.


Bolest se pojavila na farmi purana u Poljskoj prije tri tjedna, kada je zbog straha od zaraze eutanizirano oko 40.000 tih životinja. Na farmi purana u Mađarskoj je eutanizirano oko 53.000 purana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od deset kilometara provjeravaju se ostala poljoprivredna gospodarstva i uvodi ograničenje prometa.


Žurno postupanje​


Veterinarska inspekcija u Hrvatskoj zbog toga je 16. siječnja od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede dobila službeni zahtjev za žurno postupanje u smislu mjera zaštite i prevencije zaraze. Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestilo je mađarsko tijelo za veterinarstvo o tome da je meso peradi s farme na kojoj se pojavila zaraza dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj. Veterinarska inspekcija provela je nadzor kod subjekata koji posluju s hranom u koje je, prema evidenciji, dopremljeno 5.416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.





Ptičja gripa se lako širi među pticama, ali samo dvije podvrste, H5N1 i H7N9, mogu inficirati ljude. U zadnje tri godine soj H5N1 javlja se u Egiptu, a soj H7N9 zadnji se put pojavio prije tri do četiri godine



Iz veterinarske inspekcije podsjećaju da za taj podtip virusa dosad nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi, već je zarazan za perad i druge ptice. Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8 koja dovodi do visoke stope smrtnosti kod većine vrsta peradi i ptica. Ptičja gripa se lako širi među pticama, ali samo dvije podvrste, H5N1 i H7N9, mogu inficirati ljude.


U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu da te dvije podvrste već godinama ne prave veće probleme te su se pojavile samo sporadično, u pojedinačnim slučajevima zaraze ljudi.


Ljudi sigurni


– U zadnje tri godine visokopatogeni soj ptičje gripe H5N1 javlja se u Egiptu, gdje svake godine zabilježe nekoliko slučajeva pojave ptičje gripe kod ljudi. Do prijenosa virusa među ljudima nije došlo. Soj H7N9 zadnji se put pojavio prije tri do četiri godine – navodi epidemiolog Bernard Kaić. Činjenica da ptičja gripa već dugo nije pokazala veći potencijal širenja na ljude, niti prijelaza s čovjeka na čovjeka, ne znači da je takva mogućnost nestala, upozorava Kaić.


– Uvijek postoji ta mogućnost. No, da bi se to dogodilo mora doći do mutacija, veli Kaić.



U Njemačkoj je prvi put u posljednje dvije godine zabilježen uzročnik ptičje gripe H5N8, priopćio je okrug Spree-Neisse (Špreva-Nisa). »Za sada nam je poznat samo jedan slučaj, a polazimo od toga da je uzročnik došao u jeku migracije ptica selica«, rekla je Elke Reinking s epidemiološkog instituta Friedrich Loeffler u Potsdamu. Nadalje je priopćeno da je virus H5N8 pronađen kod jedne lisaste guske. Virus se ne prenosi na čovjeka, ali se jako brzo širi među pticama.


Stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom brzinom i hoće li se uopće virus širiti kao prijašnjih sezona. U sezoni 2016./2017. zbog ptičje gripe je ubijeno stotine tisuća životinja u njemačkim peradarskim farmama. Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenome kako to ne bi privuklo divlje ptice. Pretpostavlja se da je i zaražena guska stigla s istoka Europe.



Pojava koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća, a izazvao je nekoliko smrtnih slučajeva u Aziji, s virusom ptičje gripe nema nikakve veze, podsjećaju u HZJZ-u. Riječ je o potpuno drukčijem virusu, čiji se uzročnik još uvijek ne zna, a tek je ovih dana zabilježen prijenos s čovjeka na čovjeka. Većina zaraženih smatra da se zarazila u blizini veletržnica gdje se nalaze žive životinje, ali mnogo više od toga se ne zna.


Što se ptičje gripe tiče, veterinarska inspekcija dala je savjete vlasnicima peradi u kojima preporučuje držanje peradi u zatvorenim nastambama, držanje hranilica i pojilica u zatvorenim ili natkrivenim prostorima u kojima je spriječeno slijetanje divljih ptica i kontakti divljih ptica s hranom i vodom. Pridržavanjem mjera zabrane korištenja površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice ili vanjskih spremnika koji nisu zaštićeni od pristupa divljih ptica moguće je bitno smanjiti rizik od prijenosa virusa na domaću perad i uzgojenu divljač, kažu veterinari.