Zelena Istra upozorava

Ugroženi na kupalištu: Investitor bacio metalnu konstrukciju u more dok su kupači bili tamo

P. N.

foto: Zelena Istra

foto: Zelena Istra

Sve vas držimo odgovornima, stoji u mailu koji je nadležnim adresama uputilo nevladino udruženje Zelena istra, "jer unatoč mnogim prijavama građana u posljednjih mjesec dana niste ništa poduzeli ništa da se spriječe radovi usred sezone kupanja kao ni da se gradilište na kopnu i moru učini sigurnim".



– Samo sreća jučer je htjela da ne bude ozljeđenih kupača na Valovinama prilikom pada dijela konstrukcije u more. Radi se o metalnoj konstrukciji visokoj oko 15 metara. Prije pada na konstrukciju su se penjala djeca. Prema riječima očevidaca, koji su sve i snimili, i prilikom pada konstrukcije u more u blizini su bili kupači, priopćili su iz udruženja Zelena istra, navodeći da se, prema riječima očevidaca, nitko iz Lučke kapetanije na mjestu incidenta nije pojavio do navečer, iako je Kapetaniji javljeno što se dogodilo.


– U popodnevnim satima nastavili radovi na izgradnji ski-lifta – ne samo usred sezone nego usred gomile kupača, dovevši ih time u opasnost. U more je bačen više desetaka tona teški betonski blok, u okruženju kupača i na stanište periski. Građani su zvali policiju, koja je rekla da nije nadležna, no svejedno su kasnije viđeni na lokaciji, ali nije nam poznato jesu li išta poduzeli. U Lučkoj kapetaniji je Mirko Gruber izjavio pozivatelju da u tom slučaju nisu nadležni. Na drugi poziv građana rekli su da će izaći na lokaciju, ali nisu viđeni. To je vrlo zanimljivo s obzirom da je upravo kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc zabranila održavanje plivačkog maratona u organizaciji Inicijative građana i Zelene Istre OKO koncesije iz sigurnosnih razloga, premda se radilo o nedjelji, kada se radovi ne izvode, i ruta maratona nije ulazila u područje pod koncesijom. Kako to da je izostala isto tako promptna reakcija Lučke kapetanije u slučaju gradilišta u moru koje nije ograđeno pa kupači i plovila ne znaju za njegove granice? Jučer je sigurnost kupača zaista bila ugrožena, no radovi su obavljeni, unatoč pozivima građana institucijama nadležnima za nadzor pri izvođenju radova, bez ikakih zapreka. Nadležno Komunalno redarstvo Grada Pule nije se ni javljalo na telefon. Zar moramo čekati da netko bude ozlijeđen da bi netko reagirao, pita odgovorne Zelena Istra.


Sve vas držimo odgovornima, stoji u mailu koji je nadležnim adresama uputilo nevladino udruženje Zelena istra, “jer unatoč mnogim prijavama građana u posljednjih mjesec dana niste ništa poduzeli ništa da se spriječe radovi usred sezone kupanja kao ni da se gradilište na kopnu i moru učini sigurnim”.




Pozivamo vas da zbog ovog i mnogih drugih propusta, stoji u poruci Zelene Istre nadležnim adresama, “o kojima smo vam prethodno više puta pisali, poduzmete mjere u vašoj nadležnosti, a gradonačelnika ponovo pozivamo da raskine Ugovor o koncesiji za ski-lift”.


Zelena Istra pozvala je odgovorne u Gradu da “onemoguće nastavak radova na tako opasnom gradilištu, prije svega zato što je rok za provedbu zahvata definiran Ugovorom o koncesiji bio 10. srpnja 2018, a investitor do danas nije dobio produljenje.”


– U članku 2. Ugovora o koncesiji stoji da je rok za izgradnju objekta ki-lift godinu dana od zaključenja Ugovora 11. srpnja 2017. godine. Članak 18 Ugovora o koncesiji: “Davatelj koncesije može oduzeti koncesiju ako Ovlaštenik koncesije ne izgradi u određenom roku građevine ili druge objekte za koje je dana koncesija, navodi Zelena Istra.


I danas je brod na lokaciji, donio je drugi blok spreman za bacanje u more opet u okruženju plovila i kupača, tvrde u Zelenoj Istri.