Diskriminacija

Udruga Dugine obitelji traži ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Ljerka Bratonja Martinović

Reuters

Reuters

Paradoksalno je da vas u postupku za udomljavanje nitko ne pita za seksualnu orjentaciju, što znači da kao LGBT osoba možete biti udomitelj, ali ako ste registrirali partnerstvo automatski ispadate iz igre - ustvrdio je Martinović



Udruga Dugine obitelji koja okuplja istospolne partnere i LGBT pojedince podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o udomiteljstvu.


– Nadamo se da će, ako je političari već nemaju, sudovi imati hrabrosti i izjednačiti istospolne parove u pravu na udomljavanje – poručio je Danijel Martinović na jutrošnjoj konferenciji za novinare. Podsjetio je da broj djece koja cekaju udomljavanje ili posvojenje raste, čak i one mlađe od tri godine, dok novi zakon priječi istospolnim parovima da budu udomitelji.


– Paradoksalno je da vas u postupku za udomljavanje nitko ne pita za seksualnu orjentaciju, što znači da kao LGBT osoba možete biti udomitelj, ali ako ste registrirali partnerstvo automatski ispadate iz igre – ustvrdio je Martinović.




U zahtjevu za ocjenom ustavnosti spornog zakona, podnositelji se pozivaju na članak 14. i clanak 35. i 54. Ustava RH, koji govore o jednakosti svih pred zakonom, zaštiti osobnog i obiteljskog đivota te pravu na rad i slobodu rada. Pozivaju se i na međunarodne konvencije te na presude Europskog suda u sličnim slučajevima.


Činjenicu da je HNS najavio da ce i sam podnijeti ustavnu tužbu na sporni zakon, ali je zatim reterirao, u Duginim obiteljima nisu komentirali, ali su izrazili nadu da će to učiniti i HNS i druge političke stranke.


Naveli su primjer Češke, gdje istospolni parovi nemaju ravnopravnost s heteroseksualnim ni u sklapanju braka ni u posvajanju, ali imaju pravo na udomljavanje. Neke su zemlje, kaže Martinovic, donijele cijeli set zakona u paketu, a neke , poput nordijskih zemalja ili Niozozemske, riješile su ta pitanja još prije 20 godina.