Podaci s mjernih stanica

UDIŠEMO OTROVE Kvaliteta zraka u Zagrebu opet je vrlo loša. To se događa iz godine u godinu

Hina

snimio Luka Stanzl / PIXSELL

snimio Luka Stanzl / PIXSELL

"Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl", naveli su iz Civilne zaštite.



ZAGREB – Kvaliteta zraka u Zagrebu u četvrtak je opet vrlo loša, pokazali su najnoviji podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu.


Po podacima u 11,30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.


Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).




Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica.


Preporuča se za osjetljive skupine građana Zagreba da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.


“Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl”, naveli su iz Civilne zaštite.


Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.


Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.


“To se događa iz godine u godinu, loše atmosferske prilike u kombinaciji sa činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku”, rekao je Ćorić


Problem se može riješiti dugoročno tako da prijeđemo na električna vozila i prestanemo koristiti goriva koja proizvode onečišćenje, dodao je.