Mijenjanje kaputa u modi

U prošlih pet saziva Sabora bio je samo jedan prebjeg iz oporbe u vlast. U ovom ih je već – jedanaest

Dražen Ciglenečki

Foto Novi list arhiva / Patrik Maček PIXSELL

Foto Novi list arhiva / Patrik Maček PIXSELL

Od 2000. do 2016. godine, tijekom pet parlamentarnih saziva, samo je jedan jedini zastupnik počeo podržavati Vladu, a da je prije toga bio opozicijski zastupnik. Riječ je o Zlatku Kramariću



ZAGREB Bivši SDP-ovac Mario Habek već je 11. zastupnik koji, nakon priključenja Klubu HNS-a, sada pripada parlamentarnoj većini, a u trenutku formiranja Vlade bio je oporba.


Taj je podatak zapanjujući sam po sebi. Ali, prave razmjere ovaj broj prebjega iz opozicije u parlamentarnu većinu dobiva kad ga se usporedi s ovakvim slučajevima u pet prethodnih saziva Sabora u ovom stoljeću.


Dakle, od 2000. do 2016. godine, tijekom pet parlamentarnih saziva, samo je jedan jedini zastupnik počeo podržavati Vladu, a da je prije toga bio opozicijski zastupnik. Riječ je o Zlatku Kramariću, koji je 2003. godine, kao član Liberalne stranke, ušao u Sabor na koalicijskoj listi s oporbenim SDP-om, ali je u veljači 2006. prešao u redove parlamentarne većine.


Slučaj Kramarić 




Razlog je bila odluka o gašenju LS-a i njihovom spajanju s HSLS-om, strankom koja je bila partner premijera Ive Sanadera. Na taj je način Kramarić automatski prestao biti oporba i postao zastupnik koji daje podršku Vladi. Nitko osim njega nije imao takav politički put u čitavih pet saziva Sabora, a danas je čak 11 zastupnika koji nisu željeli biti opozicija nego uz Vladu. Pokazuje to koliko su prebjezi u ovom smjeru nešto uistinu raritetno i nesvakidašnje.


Iz parlamentarne većine u oporbu prelazilo se puno češće i iz različitih povoda. Primjerice, Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić izbačeni su 2005. iz HDZ-a, osnovali su potom HDSSB i više u Saboru nisu bili dio većine.


U aktualnom sazivu, od sadašnjih većinskih zastupnika prije Habeka su u opoziciji bili i HNS-ovci Milorad Batinić, Stjepan Čuraj, Božica Makar, Bernarda Topolko i Tomislav Saucha, njihova donedavna kolegica Marija Puh, bivši SDP-ovci Zdravko Ronko i Milanka Opačić, Kažimir Varda, koji je kao član HSU-a bio kandidat na listi predvođenoj SDP-om, te Ivica Mišić, koji se mandata u Saboru dočepao zahvaljujući Živom zidu. U HDZ-u tvrde da je, iako navedene brojke sugeriraju suprotno, sve to posve normalno.


Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, jučer je izjavio da je masovno prelaženje oporbenih zastupnika na stranu većine posljedica činjenice da oni cijene što radi Vlada Andreja Plenkovića. Iz toga proizlazi da prijašnje vlade u 21. stoljeću nisu skoro ništa valjale, pa je, eto, tek Kramarić postupio poput Habeka i ostale desetorice nabrojenih. Bačić, naravno, nema ništa protiv rasta parlamentarne većine, pozdravlja ovakav razvoj događaja, s tim da je za to da se sve ispita »ako postoji naznaka bilo kakve trgovine«.


– HDZ s ovim prelascima nema ništa, rekao je Bačić, čijem Klubu nije pristupio nitko iz opozicije.


Habek je, pak, pokušao objasniti što ga je potaknulo da se, nakon što je napustio SDP, prebaci u parlamentarnu većinu.


– Ušao sam u Klub HNS-a zbog dugogodišnje suradnje s Miloradom Batinićem, gradonačelnikom Ivanca, i Predragom Štromarom, s kojim sam osam godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji. Na kraju krajeva, zajedno smo pobijedili i na parlamentarnim izborima, izjavio je Habek.