Mogu li bitnije utjecati?

U dijaspori pravo izlaska na izbore ima 154 tisuće birača. To je točno 42 puta više nego prošli put

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Od 154.358 birača, čak 144.561 nisu ništa učinili da postanu aktivno registrirani birači, nego su oni taj status zaslužili po sili zakona, odnosno registrirani su jer imaju elektroničku osobnu iskaznicu



ZAGREB – Podatak da se za predstojeće izbore za europski parlament aktivno registriralo čak 154.358 birača, odnosno hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu ukazivao je na dosad neviđen interes dijaspore za izbore, posebice za izbore za EU parlament.


Na posljednjim izborima za EU parlament bilo je aktivno registrirano tek 3.637 birača u dijaspori, što je značilo da se sada interes povećao čak 42 puta. Puno manje birača registriralo se i za domaće parlamentarne i predsjedničke izbore koji u dijaspori inače pobuđuju veći interes od europskih izbora.


Međutim, objašnjenje koje smo dobili u Ministarstvu uprave pokazuje da su birači u dijaspori nešto zainteresiraniji za europske izbore nego prošli put, ali da taj interes nije toliko velik da bi se potrudili i aktivno registrirali. Od 154.358 birača, njih čak 144.561 nisu ništa učinili da bi postali aktivno registrirani birači, nego su taj status zaslužili po sili zakona, odnosno registrirani su jer imaju elektroničku osobnu iskaznicu. Na nju pravo imaju hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske i u nju im se upisuje prebivalište na kojem doista žive, odnosno ono u inozemstvu. Na ovim izborima oni su automatski postali i aktivno registrirani birači. Onih koji su sami učinili taj napor i registrirali se ima 9.567, pojašnjavaju nam iz Ministarstva uprave.




I jedini i drugi naravno imaju pravo pristupiti europskim izborima na biračkim mjestima u inozemstvu. No, popis birača za predstojeće izbore pokazao je da puno veći problem s osobnim iskaznicama imaju građani koji žive i imaju prebivalište u Hrvatskoj. S popisa je nestalo 58 tisuća građana koji nemaju važeću osobnu i oni se moraju registrirati u nadležnim uredima ako žele pristupiti izborima, što mogu učiniti i na dan izbora.


Podaci pokazuju da je na popisu aktivno registriranih najviše birača koji žive u Bosni i Hercegovini, njih gotovo 84 tisuće, dok ih je oko 27 tisuća u Srbiji. Uz to, u Njemačkoj je aktivno registriranih 22.428 birača, od čega najviše u Stuttgartu, čak 6.480.


Tek će rezultati izbora pokazati koliko je stvarno interes tih ljudi za hrvatske izbore, a ako bi doista svi aktivno registrirani birači izašli na izbore ili bi to učinila velika većina, to bi moglo značajno utjecati na rezultate izbora. Na prošlim izborima 2014. izlaznost je bila 25,24 posto, odnosno na izbore je izašlo 950 tisuća ljudi.