Smrt šestogodišnjeg dječaka u Banja Luci izaziva paniku

U Hrvatskoj u priobalju od 2012. nije zabilježen niti jedan slučaj virusa Zapadnog Nila

Barbara Čalušić

Prema riječima epidemiologinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ive Pem Novosel, male su šanse da se dječak ovim virusom zarazio negdje na hrvatskoj obali. Naime, u Hrvatskoj od 2012. godine nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusa Zapadnog Nila u priobalnom području



RIJEKA  U Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banja Luka u ponedjeljak je preminuo šestogodišnji dječak za kojeg se sumnja da je život izgubio od posljedica virusa Zapadnog Nila.


Dječak je hospitaliziran početkom kolovoza zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja, a iz bolnice su poručili da se dječak ovim virusom najvjerojatnije zarazio tijekom boravka na moru.


Naknadno je priopćeno da serološkim pretragama nije sa sigurnošću potvrđeno da je šestogodišnji dječak preminuo od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila.




Prema riječima epidemiologinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ive Pem Novosel, male su šanse da se dječak ovim virusom zarazio negdje na hrvatskoj obali. Naime, u Hrvatskoj od 2012. godine nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusa Zapadnog Nila u priobalnom području.


– Pročitala sam vijest o preminulom dječaku u BiH. Smatram da je navedeni komentar izrečen potuno neopravdano i neutemeljeno, budući da kod nas u Hrvatskoj od 2012. nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja od West Nile groznice na priobalnom području. U 2012. godini su zabilježeni prvi oboljeli s potvrđenom groznicom Zapadnog Nila u Hrvatskoj na području Slavonije, a 2013. godine su zabilježeni oboljeli na području grada Zagreba, Zagrebačke i Međimurske županije, objašnjava dr. Pem Novosel.


Ona ističe da je u Hrvatskoj ove godine situacija vrlo povoljna kad je riječ o infekciji virusom Zapadnog Nila


s obzirom da dosad nije potvrđen niti jedan slučaj oboljenja, a kod više desetaka oboljelih s kliničkom slikom febriliteta, meningitisa i meningoencefalitisa diferencijalnodijagnostički ovaj virus je isključen kao mogući uzrok.


Virus Zapadnog Nila na ljude prenose komarci (vektori) sa zaraženih ptica koje su rezervoari virusa.


Epidemiolog dr. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upozorava da je scenraije prema kojem se dječak zarazio virusom Zapadnog Nila na moru gotovo nemoguć, budući da područje uz more nije lokacija na kojoj se može očekivati infekcija ovim virusom.


– Područje infekcija, područje je uz Rijeke, uglavnom Dunav i Dravu, a s obzirom na aktualno stanje sa Savom i poplave treba uključiti i ovo područje. Također, klinička slika svih hemoragijskih vrućica pa tako i virusa Zapadnog Nila je slična što također može otežati dijagnosticiranje. Primjerice, denga virus koji se također ima kliničku sliku hemoragijske groznice, za razliku od virusa Zapadnog Nila, karakterističan je za primorske zemlje, kaže dr. Rončević.