Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Ja zapošljavam tebi - ti zapošljavaš meni?

u tiskanom U Hotelijersko-turističkoj školi zaposlena sestra intendantice, u riječkom HNK-u posao dobila kćer ravnateljice iste škole

Od 17. listopada intendantica riječkog HNK Nada Matošević-Orešković ima novu tajnicu, Natašu Beljan / Snimio Petar FABIJAN
Od 17. listopada intendantica riječkog HNK Nada Matošević-Orešković ima novu tajnicu, Natašu Beljan / Snimio Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2011. u 21:01 2011-11-19T21:01:00+01:00

Iako je i u jednom i u drugom slučaju ispoštovan Zakon, teško se oteti dojmu da su spomenuta zaposlenja tek puka slučajnost

Od 17. listopada ove godine intendantica HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Nada Matošević-Orešković ima novu tajnicu, Natašu Beljan. To ne bi bila nimalo neuobičajena informacija da Nataša Beljan nije kćer ravnateljice Hotelijersko- turističke škole u Opatiji Ksenije Beljan. Ono što je još važnije, a o čemu je nedavno pisao Novi list, Ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Opatiji zaposlila profesoricu u visokom stupnju trudnoće, činjenica je da je ravnateljica Beljan istog listopada, samo nekoliko tjedana ranije, zaposlila sestru intendantice Matošević-Orešković, Natašu Matošević na mjesto profesorice francuskog jezika i to pod čudnim okolnostima.

Iako je i u jednom i u drugom slučaju ispoštovan Zakon, teško se oteti dojmu da su spomenuta zaposlenja tek puka slučajnost.

S obzirom na izrazito bliske rodbinske veze aktera ove priče, prva asocijacija je da su spretno iskorištene rupe u Zakonu kako bi si ravnateljica škole s jedne i intendantica riječkog kazališta s druge strane učinile uzajamne usluge pri zapošljavanju njima najbližih osoba po sistemu ja zapošljavam tebi - ti zapošljavaš meni.

– Ne postoji zakonska obveza objave natječaja prema kojemu je Nataša Beljan izabrana i postavljena na mjesto tajnice intendantice. Zaposlena je na neodređeno vrijeme uz uvjet probnog rada, poručila je u ime HNK-a Milena Jerneić.

I doista, Pravilnik o radu HNK Ivan pl. Zajc, koji proizlazi iz Zakona o kazalištima, predviđa da se zapošljavanje putem natječaja provodi isključivo za stručno osoblje-kazališne umjetnike, dok se administrativno i ostalo nestručno osoblje, među koje spada i Nataša Beljan kao tajnica intendantice, zapošljava bez javnog natječaja.

U vrijeme kada je Novi list pisao o sumnjivom zaposlenju Nataše Matošević u Hotelijersko-turističkoj školi u Opatiji, Nataši Beljan, kćeri ravnateljice Ksenije Beljan već je očito bilo osigurano radno mjesto u HNK Ivana pl. Zajca. Postavlja se pitanje koje su kvalitete Nataše Beljan toliko presudile u njenu korist da bi upravo ona, kao tek diplomirana pravnica među stotinama potencijalnih mladih osoba jednakog stupnja obrazovanja dobila posao u riječkom kazalištu.

Opširnije u tiskanom izdanju nedjeljnog Novog lista, 20. studenoga 2011.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.