Summit 16+1

U Dubrovniku potpisano sedam memoranduma: Za dva tjedna stižu i kineski brodograditelji?

Hina

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat



Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.


»Ovdje je preko 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo tisuću sudionika. Od toga preko sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli financiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih financijskih institucija u RH kako bi se projekti, za koje trenutno ne možemo ishoditi bespovratne potpore u EK, mogli financirati i ostvariti«, rekao je Horvat.




Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio je kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji.


Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.


TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović.


HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.


Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.


»Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine«, istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.


Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom.

»Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost ‘domaćeg terena’. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed«, istaknuo je Burilović.


Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.


»Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam«, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.