Zločinac u gostima

U Crkvi predstavljaju “lik i djelo hrvatskog viteza Maksa Luburića”, čovjeka koji je osmislio logor u Jasenovcu

P. N.

foto: arhiva

foto: arhiva

"Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić", valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 tisuća ljudi, uglavnom Srba, Roma i Židova. Tako je, kao idejni tvorac i začetnik logora, Luburić tituliran i postavu Spomen-područja Jasenovac.



Katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojega vjerodostojni povijesni izvori prikazuju kao jednog od najvećih ubojica u sastavu takozvane ustaške vojnice, udarne pesnice režima Ante Pavelića. Riječ je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u pjesmi “Jasenovac i Gradiška Stara”, gdje se o logorima smrti govori kao o kući “Maksovih mesara”.


U pozivu na promociju, objavljenom u tjedniku ekstremno desne provenijencije, navodi se da je riječ o knjizi o “životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina”.


“Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić”, valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 tisuća ljudi, uglavnom Srba, Roma i Židova. Tako je, kao idejni tvorac i začetnik logora, Luburić tituliran i postavu Spomen-područja Jasenovac.




– U KCL Jasenovac dolazi je često dolazio, nadzirao rad i osobno ubijao zatočenike. Tako, između ostalog, “Luburića” predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.


Što se predstavljanja knjige o Luburiću tiče, knjige koja govori o “liku i djelu hrvatskog viteza”, u Karlovcu će ono biti upriličeno poslije mise, u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. U Splitu su “hrvatskom vitezu Maksu Luburiću” prostor ustupili Dominikanci, u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Predstavljanje knjige i u Splitu će biti održano iza svete mise.


Rektor svetišta sv. Josipa reagirao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića i demantirao da je itko o tome kontaktirao njegovo svetište, o čemu se može pročitati OVDJE.