ODLAZAK

U 65. godini preminuo hrvatski glumac Božidar Alić

Portal Novilist.hr

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Božidar Alić rođen je 24. prosinca 1954. godine u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramske umjetnosti, a stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu



Umro je Božidar Alić, javljeno je iz više izvora, uključujući i one bliske obitelji.


Alić je imao 65 godina. Bio je teže bolestan.


Božidar Alić rođen je 24. prosinca 1954. godine u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramske umjetnosti, a stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu.




Snimio je oko tisuću radijskih drama, recitirao je na radiju brojne pjesnike. Glumio je u brojnim filmovima i serijama, a 2003. godine svoj je glas posudio Marlinu u “Potrazi za Nemom”.


Kao student pojavio se na Dubrovačkim ljetnim igrama u kultnom Hamletu. Već 1977. godine debitirao je u drugoj glavnoj muškoj ulozi u “Akciji stadion”.


Alić je s Mirom Furlan i Miljenkom Androić snimio televizijsku dramu “Istarska rapsodija” u režiji Danijela Marušića.


Godine 1979. glumio je u hrvatskom dugometražnom filmu “Živi bili pa vidjeli” kao Mate Alić.


Potom je angažiran na televizijskoj drami “Obiteljski album”, a 1983. godine pojavio se u filmu “U logoru” kao Hrvoje. Iste godine je dobio glavnu ulogu u Tadićevom filmu “Treći ključ”


Godine 1986. glumio je kao Štefina u seriji “Putovanje u vučjak”, a 1988. godine glumio je kao Hinko Hinčić u filmu “Eksperiment profesora Hinčića”. Zatim je 1992. godine glumio u filmu “Kamenita vrata” kao, zatim u filmovima poput “Olovna pričest”, “Agonija”, “”Milost mora”, pojavio se i u televizijskim serijama poput “Zabranjena ljubav, najbolje godine”, “Obični ljudi”, “Ponos Ratkajevih” i mnoge druge.


Film u kojem je debitirao “Akcija stadion”, na festivalu u Puli, dobio je Veliku srebrnu arenu.


Posljednjih godina bio je poznat po brojnim ekstremno desničarskim ispadima.


Na predsjedničkim izborima dao je 2015. godine potporu i nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na izborima izjavio: “Bogu hvala da je pobijedila gospođa Grabar-Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli”. Ta je izjava izazvala reakciju Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, kojima se potom Alić zahvalio na članstvu. Podršku je dao i Bruni Esih na lokalnim izborima u Zagrebu 2017. godine.


Objavio je snimku početkom 2016. godine svog maloljetnog sina kako izgovara Za dom spremni te je istu objavu popratio komentarom “Hvaljen Isus i Marija”.